ГоловнаСвіт

До Лівії перекинуто елітні російські десантні підрозділи, - ЗМІ

Російська присутність в Лівії пов'язана з нафтогазовими інтересами.

До Лівії перекинуто елітні російські десантні підрозділи, - ЗМІ
Фото: facebook.com/presidence.centrafrique

У Лівію за останні кілька місяців було перекинуто російських військових для підтримки воєначальника Халіфи Хафтара, який контролює схід країни, повідомляє РБК з посиланням на джерело, близьке до Міноборони.

Навесні 2017 року про перекидання російських десантних підрозділів у Лівію повідомляв Reuters, але тоді російське військове відомство відмовилося підтверджувати цю інформацію, передає Настоящее время.

Джерела в Міноборони РФ розповіли, що у Лівії з частин в Підмосков'ї відправлені зокрема елітні десантні підрозділи. Співрозмовник видання не приховував, що російська присутність в Лівії пов'язана з нафтогазовими інтересами.

Британський таблоїд The Sun також повідомив, що Росія відправила до Лівії військовий контингент. За даними газети, кілька десятків військовослужбовців спецпризначення і співробітників Головного управління Генштабу (раніше ГРУ) займаються підготовкою кадрів армії маршала Халіфи Хафтара, якому Москва постачає зброю.

Також, за її даними, в Лівії Росія вже створила дві військові бази на північно-східному узбережжі країни - в містах Тобрук і Бенгазі, обидва об'єкти були розгорнуті під прикриттям "ПВК Вагнера".

Пізніше 9 жовтня публікацію The Sun прокоментував прес-секретар посольства РФ у Великобританії. Він заявив, що Росія ніколи не планувала військове втручання в Лівію і "повністю віддана резолюції РБ ООН 1970, яка вводить ембарго на постачання зброї до Лівії".

Голова комітету Держдуми з оборони Володимир Шаманов, своєю чергою заявив, що Лівія дійсно зверталася до Росії за підтримкою, але ніяких політичних рішень з цього питання не ухвалено.

Раніше найманців з "ПВК Вагнера" Росія розмістила у Центральноафриканській Республіці для "гарантування безпеки" президенту ЦАР Фостен-Арканжу Туадері і тренування місцевих військових.

Російських журналістів, які знімали фільм про найманців Вагнера, було вбито в Африці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram