ГоловнаСвіт

Чеченський правозахисник Тітієв отримав премію Вацлава Гавела

Голову правозахисної організації "Меморіал" заарештовано у справі про зберігання наркотиків.

Чеченський правозахисник Тітієв отримав премію Вацлава Гавела
Фото: novayagazeta.ru

Лауреатом премії Ради Європи імені Вацлава Гавела в 2018 році став голова чеченського відділення правозахисного центру "Меморіал" Оюб Тітієв. Це рішення було оголошено в понеділок, 8 жовтня, на відкритті осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі, повідомляє Немецкая волна.

"Ми повною мірою усвідомлюємо труднощі, з якими зіткнулися Тітієв і його колеги", - заявила голова ПАРЄ Ліліан Морі Паска. Вона назвала премію "визнанням роботи", якою займаються Тітієв і "Меморіал" загалом, а також" посланням усім, хто працює в цьому регіоні на захист правових норм і прав людини".

Премія була вручена голові ради "Меморіалу" Олександру Черкасову, оскільки Тітієв з 11 січня перебуває під арештом за звинуваченням у зберіганні наркотиків у великому розмірі. За версією слідства, Тітієв "в невстановленому місці і час" і "при невстановлених обставинах" придбав не менш як 207 грамів марихуани. Наркотики були виявлені в його автомобілі при огляді 9 січня. Правозахисник провину не визнає і наполягає, що наркотики йому були підкинуті. В "Меморіалі" вважають, що його заарештовано на підставі сфальсифікованих доказів.

Премія імені колишнього дисидента, а потім президента Чехії Вацлава Гавела присуджується за внесок в захист прав людини з 2013 року і в грошовому вираженні становить 60 тисяч євро. Першим лауреатом став білоруський правозахисник Алесь Беляцький, що перебував тоді в ув'язненні.

Після нього нагороди були удостоєні азербайджанський політв'язень, голова Центру з моніторингу виборів і вивчення демократії Анар Маммадлі, голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва, турецька юрист Мурат Арслан, а також єзидська правозахисниця Надія, яка в 2018 році стала лауреатом Нобелівської премії миру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram