ГоловнаСвіт

Саркозі програв першу апеляцію у справі про корупцію

Другу апеляцію суд розгляне пізніше.

Саркозі програв першу апеляцію у справі про корупцію
Фото: Макс Левин

Паризький суд в понеділок, 8 жовтня, відхилив апеляцію колишнього французького президента Ніколя Саркозі, яку він подав у зв'язку з рішенням відновити проти нього кримінальну справу за звинуваченням у корупції і зловживанні службовим становищем.

Другу апеляцію, яку подав захист Саркозі, суд розгляне пізніше, повідомляє DW.

Саркозі звинувачують в тому, що в 2014 році він через свого адвоката намагався підкупити помічника генерального прокурора в касаційному суді Жильбера Азібера, обіцяючи йому високу посаду в Монако. Таким чином екс-президент Франції нібито намагався дізнатися інформацію, яка становила таємницю слідства, в рамках розслідування справи про можливе незаконне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року.

У справі фігурувала спадкоємиця компанії L'Oreal Ліліан Беттанкур, яка володіла багатомільярдним станом. У 2013 суд виправдав Саркозі за звинуваченням у використанні грошей мільярдерки, який хворий на старече недоумство.

Скандал з Бетанкур не єдиний, до якого причетний 63-річний екс-президент Франції. Органи юстиції Франції ще в 2013 році почали офіційне розслідування проти екс-президента за підозрою в отриманні його штабом незаконних пожертвувань від колишнього лівійського диктатора Муамара Каддафі під час передвиборної кампанії 2007 року. Саркозі всі звинувачення заперечує.

Скандалом була затьмарена і передвиборна кампанія Саркозі в 2012 році. Тоді він поступився на виборах соціалісту Франсуа Олланду. За даними слідства, Саркозі значно перевищив максимально допустимі витрати на кампанію. У той же час його консервативна партія намагалася приховати цей факт за допомогою підроблених рахунків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram