ГоловнаСвіт

SpaceX запустила на орбіту аргентинський супутник і вперше посадила перший ступінь Falcon 9 на базі Ванденберг

Раніше посадки відбувалися на баржі в океані або на мисі Канаверал.

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX успішно вивела на орбіту аргентинський супутник дистанційного зондування Землі SAOCOM-1A, після чого перший ступінь ракети здійснив посадку на майданчик на базі Ванденберг на західному узбережжі США.

Фото: twitter.com/spacex

Як зазначає видання N+1, SpaceX уперше посадила перший ступінь на цьому космодромі. Раніше посадку здійснювали на баржу в океані або на космодром на мисі Канаверал на східному узбережжі США, звідки компанія запускає більшість супутників і космічних кораблів.

Цього разу запуск Falcon 9 відбувся з бази Ванденберг. Ракета стартувала з пускового майданчика SLC-4 8 жовтня о 5:22 за київським часом. Через дві з половиною хвилини перший ступінь відокремився і через хвилину знову увімкнув двигуни для розвороту траєкторії. А через вісім хвилин після запуску здійснив посадку на майданчик, розташований приблизно за 400 метрів від місця старту. Другий ступінь продовжив роботу і успішно вивів супутник на робочу полярну орбіту висотою 619,6 кілометра.

Аргентинський супутник SAOCOM-1A, який запустила SpaceX, оснащений радаром для сканування земної поверхні, що працює на частоті 1,275 гігагерців, який дозволить проводити безліч досліджень, у тому числі клімату і відстеження вологості ґрунту, а також спостерігати за природними катастрофами, такими як лісові пожежі і повені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram