ГоловнаСвіт

У Румунії проходить референдум щодо одностатевих шлюбів

Консерватори хочуть змінити в конституції визначення шлюбу.

У Румунії проходить референдум щодо одностатевих шлюбів
Фото: EPA/UPG

У Румунії в суботу, 6 жовтня, почався дводенний референдум з питання про внесення до конституції поправок, пов'язаних з визначенням шлюбу. На цей час в Основному законі він позначається гендерно нейтрально як "союз між подружжям", пише DW.

Ініціатори плебісциту - консервативна "Коаліція за сім'ю" і низка інших груп, близьких до православної церкви, - наполягають на тому, щоб формулювання було змінено на "союз між чоловіком і жінкою".

Як очікується, в разі внесення відповідних поправок в країні буде серйозно ускладнено процес легалізації одностатевих шлюбів.

Щоб референдум був визнаний таким, що відбувся, необхідно, щоб явка становила щонайменше 30 відсотків від тих, що мають право голосу громадян Румунії. Всього в країні їх налічується майже 19 млн осіб.

Правозахисники і ціла низка депутатів Європарламенту вже піддали ініціативу жорсткій критиці. У ній побачили порушення стандартів прав людини, які є в ЄС, обов'язковими.

Представники "Коаліція за сім'ю" та інших консервативних і релігійних груп зібрали близько 3 млн підписів на підтримку проведення референдуму.

Гомосексуальність довгий час перебувала в Румунії під забороною, але в 2000 році під тиском Ради Європи та Євросоюзу була легалізована. Румунський парламент тоді прийняв закон, який забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації в різних сферах життя. Одностатеві шлюби в країні не реєструються.

Нагадаємо, раніше уряд Чехії підтримав закон про одностатеві шлюби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram