ГоловнаСвіт

Туск запропонував Британії всеосяжну торгову угоду після Brexit

Вихід королівства з ЄС заплановано на березень 2019.

Туск запропонував Британії всеосяжну торгову угоду після Brexit
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської Ради Дональд Туск повторно запропонував Лондону укласти всеосяжні угоди з безпеки і торгівлі для врегулювання цих сфер після Brexit. Туск наголосив на необхідності якнайшвидшого прориву в переговорах, повідомляє DW.

Після того, як у Великобританії 3 жовтня завершився з'їзд консерваторів, "ми повинні перейти до справ", зазначив Туск у четвер, 4 жовтня, після завершення зустрічі з прем'єром Ірландії Лео Варадкаром.

Прикладом для угоди між ЄС і Великобританією може служити CETA - угода про зону вільної торгівлі між ЄС і Канадою, проте в тісній формі, яку Туск назвав "Канада-плюс-плюс-плюс".

Варадкар в свою чергу зазначив, що він хоче, щоб позиції між ЄС і Лондоном були узгоджені "до листопада, якщо таке можливо". Метою Ірландії залишається зберегти тісний зв'язок з Великобританією в сфері торгівлі і уникнути жорсткого контролю на кордоні з Північною Ірландією.

Представники фракцій Європарламенту також закликали після з'їзду британських консерваторів прискорити переговори щодо Brexit. На думку парламентаріїв, часу для вироблення угоди, з огляду на запланований на кінець березня 2019 року вихід королівства з ЄС, залишилося вкрай мало.

Оскільки прем'єр Великобританії Тереза Мей захищала свій курс щодо виходу Великобританії з ЄС перед своїми однопартійцями, переговори фактично застопорилися.

В Євросоюзі сподіваються, що сторонам вдасться досягти принципової домовленості ще до саміту ЄС 17 жовтня.

Нагадаємо, під час референдуму в червні 2016 року більшість жителів Британії (51,9%) висловилися за вихід країни зі складу ЄС. Очікується, що Великобританія і ЄС в жовтні-листопаді 2018 року завершать переговори і узгодять домовленість про вихід Великобританії з ЄС. Однак останнім часом політики все рідше висловлюють переконаність в тому, що цього терміну вдасться дотриматися. Великобританія офіційно завершить процес виходу з Євросоюзу 29 березня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram