ГоловнаСвіт

Росія заявила про загибель 73 громадян Грузії в "секретній лабораторії США"

Міноборони РФ звинуватило лабораторію імені Лугара в експериментах над людьми.

Росія заявила про загибель 73 громадян Грузії в "секретній лабораторії США"
Лаборатория имени Лугара
Фото: eadaily.com

Міноборони Росії заявило, що в грузинській лабораторії імені Річарда Лугара, недалеко від Тбілісі, 73 людини загинули після випробувань на них високотоксичного препарату.

Про це заявив начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту ЗС РФ Ігор Кирилов, передає "Интерфакс".

"Американці в лабораторії імені Лугара могли випробовувати на людях високотоксичний хімічний препарат, що призвів до загибелі 73 грузинських громадян. Практично одномоментна загибель великої кількості добровольців дає підстави вважати, що в Центрі Лугара під виглядом лікування була проведена оцінка високотоксичного хімпрепарату або біологічного агента, який має високу летальність", - заявив Кирилов.

За його словами, колишній міністр держбезпеки Грузії Ігор Гіоргадзе подав звіти про результати випробувань. У них нібито йдеться, що на грузинських громадянах випробовували препарат "Совалді" американської фірми "Гілеад Саєнсиз", одним з основних акціонерів якої є колишній міністр оборони США Дональд Рамсфельд.

"З продемонстрованих документів видно, що випробування закінчилися масовими летальними наслідками серед пацієнтів. При цьому, незважаючи на загибель 24 осіб у грудні 2015 року, клінічні дослідження були продовжені з порушенням міжнародних стандартів і всупереч бажанню пацієнтів. Це призвело до загибелі ще 49 осіб", - заявив Кирилов.

Він також зазначив, що цей препарат був зареєстрований у російському реєстрі ліків і протягом його клінічного дослідження не було зафіксовано жодного смертельного випадку.

Кирилов також заявив, що США раніше проводили досліди на добровольцях, "оминаючи етичні вимоги". За його словами, наприкінці 1940-х років майже 1500 осіб інфікували збудниками сифілісу і гонореї на території Гватемали.

"Протягом дослідів американські дослідники навмисно заражали пацієнтів місцевих психіатричних клінік. У результаті майже половина хворих померли. Факт проведення цих незаконних експериментів був визнаний президентом США Бараком Обамою 2010 року", - заявив представник Міноборони РФ.

Раніше 11 вересня екс-міністр держбезпеки Грузії Ігор Гіоргадзе заявив, що в лабораторії "виробляють небезпечні для здоров'я речовини і випробовують їх на місцевому населенні".

"Роблять сибірку, чуму і свинячий грип", - стверджував тоді Гіоргадзе.

У Тбілісі у відповідь заявили, що лабораторія імені сенатора Річарда Лугара працює прозоро, а звинувачення з приводу її діяльності є безпідставними.

"Жодних закритих чи секретних дослідів у цьому центрі не проводиться, тим паче над людьми, це повний абсурд", - заявив спецпредставник прем'єр-міністра Грузії з питань відносин з РФ Зураб Абашидзе.

За його твердженням, зазначена лабораторія є власністю Грузії, її діяльність фінансується з грузинського бюджету.

"Аналогічні лабораторії існують у багатьох країнах, включаючи Росію. Лабораторія Лугара працює в прозорому режимі, її двері відчинені для іноземних учених і експертів", - сказав Абашидзе.

Нагадаємо, в січні в Німеччині розгорівся скандал після повідомлення ЗМІ про причетність найбільших автомобільних компаній до фінансування небезпечних експериментів над людьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram