ГоловнаСвіт

"Газпром" планує запустити "Північний потік-2" з 1 січня 2020 року

"Північний потік-1" затребуваний більш ніж на 100%. Це відповідь на запитання, чи потрібен "Північний потік-2".

"Газпром" планує запустити "Північний потік-2" з 1 січня 2020 року
Алексей Миллер
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" планує запустити поставки газопроводом "Північний потік-2" з 1 січня 2020 року.

Про це повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер, виступаючи на пленарному засіданні Петербурзького міжнародного газового форуму.

"Сьогодні триває будівництво "Північного потоку-2", суворо в тих термінах, які були заявлені. Ми можемо почати поставки газу по "Північному потоку-2" з 1 січня 2020 року", - цитує Міллера "Интерфакс".

Він упевнений, що Європа буде зацікавлена в цих поставках.

"За останні 12 місяців завантаження "Північного потоку-1" на 7% вище за проектну потужність. Ми пам'ятаємо, що його проектна потужність 55 млрд куб. м, але технологічні особливості дозволяють експортувати трохи більше. За 12 місяців ми експортували через "Північний потік-1" рівно 59 млрд куб. м. "Північний потік-1" як газотранспортний коридор експорту газу з Росії затребуваний більш ніж на 100%. Це відповідь на запитання, чи потрібен "Північний потік-2", - сказав Міллер.

Він додав, що трубопровідний газ буде завжди більше затребуваний порівняно зі зрідженим.

"Якщо говорити про газовий імпорт, то ЗПГ має в цей час, за підсумками восьми місяців 2018 року, 17%, все інше - це трубні поставки. Якщо говорити про постачання зрідженого газу на європейський ринок, то відзначається зниження поставок на 4,5 млрд куб. м за вісім місяців", - зазначив голова "Газпрому".

Нагадаємо, "Північний потік-2" становить загрозу для транзиту російського газу через ГТС України.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram