ГоловнаСвіт

США закликали Угорщину не використовувати НАТО в суперечках з Україною

"Для України, яка зазнає російської агресії, важливо, щоб ми допомагали їй усіма можливими способами".

США закликали Угорщину не використовувати НАТО в суперечках з Україною
Кэй Бэйли Хатчисон
Фото: EPA/UPG

Посол США в НАТО Кей Бейлі Хатчинсон закликала Угорщину припинити перешкоджати співпраці Альянсу з Україною.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Протягом телефонного брифінгу в Брюсселі посол прокоментувала проблеми у відносинах між Будапештом і Києвом, які загострилися через критику Угорщиною нового закону України про освіту.

"Ми далі закликаємо Угорщину не використовувати двосторонні розбіжності всупереч зобов'язанням НАТО співпрацювати з Україною", - сказала Хатчинсон.

"Для України, яка зазнає російської агресії у власних межах, важливо, щоб ми допомагали їй усіма можливими способами, аби стримати російську агресію", - додала посол.

Вона також висловила надію, що Угорщина окремо врегулює з Україною свої розбіжності щодо закону про освіту, а потім приєднається до решти в НАТО, щоб допомагати Україні зберегти її територію і стабілізувати її демократію.

Нагадаємо, у квітні постпред США при НАТО виступила за членство України в Альянсі, при цьому зажадала успіхів у боротьбі з корупцією.

У травні Угорщина направила в НАТО пропозиції "нової політики" щодо України. Зокрема, угорський уряд передав союзникам по Альянсу документ, у якому доводить, що "реформування України провалилося".

23 квітня Угорщина втретє заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС, висловлюючи таким чином претензії до мовної статті українського закону про освіту. У жовтні минулого року Будапешт ветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня. 20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента Петра Порошенка в саміті НАТО в Брюсселі в липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram