ГоловнаСвіт

Путін підтримав план відмови від долара в Росії

Ініціативу просуває голова ВТБ.

Путін підтримав план відмови від долара в Росії
Фото: EPA/UPG

Голова російського банку ВТБ Андрій Костін повідомив, що президент РФ Володимир Путін "у цілому" підтримав його пропозиції про відмову від американського долара.

Про це він сказав в коментарі "РИА Новости".

Не йдеться про повну відмову від долара, заявив Костін. За його словами, ініціатива передбачає поступовий перехід на розрахунки в національних валютах - наприклад, всередині Євразійського економічного союзу і в окремих сферах на кшталт озброєння.

"Цей план абсолютно довгостроковий і націлений радше на зміну тенденції світової, ніж на якесь миттєве одноразове рішення. Я думаю, що це займе щонайменше п'ять років, напевно. Потрібно рухатися, робити маленькі кроки хоча б для нових контрактів, на майбутнє. Я не думаю, що все потрібно переглядати відразу. Сподіваюся, що ситуація буде не така критична", - заявив банкір.

План Костіна передбачає перехід на інші валюти (євро, юань або рубль) під час розрахунку з іноземними державами в межах експортно-імпортних операцій, переведення юридичних адрес найбільших російських холдингів у російську юрисдикцію, а також відмову від системи Euroclear під час розміщення єврооблігацій і перехід на російський аналог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram