ГоловнаСвіт

Блокування російською окупаційною владою доступу СММ у зону конфлікту впливає на повноту звітів СММ

При цьому доповіді СММ залишаються єдиним джерелом, якому вірить міжнародне співтовариство.

Блокування російською окупаційною владою доступу СММ у зону конфлікту впливає на повноту звітів СММ
Фото: mil.gov.ua

Звіти СММ ОБСЄ є єдиним джерелом інформації, яким довіряють у світі. Однак ці звіти є неповними - російська окупаційна влада блокує міжнародним спостерігачам повний доступ до низки територій.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів представник України при міжнародних організаціях Ігор Прокопчук.

"З одного боку ми бачимо, що СММ дає інформацію, яку сприймають як об'єктивну інформацію з місця подій. Але разом з тим, якщо вони не можуть включити в свої звіти інформацію про велику частину закритих для них районів, то це вже ставить під сумнів повноту подачі картини в зоні конфлікту", - сказав дипломат.

Прокопчук пояснив, що основним застереженням звітів СММ є те, що існують цілі райони, куди СММ фактично не має допуску "завдяки" окупаційним структурам Росії.

Він також розповів, що на останньому засіданні Постійної ради 27 вересня було представлено чергову доповідь для всіх країн ОБСЄ про останній розвиток подій, де голова СММ посол Ертурул Апакан і спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік укотре особливо відзначили значні обмеження, які продовжують залишатися в окупованих частинах Донбасу. Перш за все, це стосується південних районів Донецької області, а також районів, що примикають до кордону з РФ, які не контролюються урядом України. Росіяни і їх окупаційна адміністрація просто не дозволяють СММ туди потрапити.

Разом з тим, щоденні, щотижневі та окремі тематичні звіти Спеціальної моніторингової місії, є важливим елементом обґрунтування української позиції. "Ці звіти є саме тими єдиними документами, які мають повну довіру з боку міжнародного співтовариства", - підкреслив Прокопчук, пояснивши це тим, що місія складається з представників тих самих країн, які входять до складу ОБСЄ (їх 57), а тому "цим звітам і довіряють".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram