ГоловнаСвіт

Ізраїль оприлюднив свою версію подій перед збиттям Іл-20 у Сирії

Ізраїльська сторона стверджує, що російські військові були попереджені про початок атаки.

Ізраїль оприлюднив свою версію подій перед збиттям Іл-20 у Сирії
Ил-20
Фото: Wikipedia

Газета Haaretz опублікувала хронологію подій перед катастрофою російського літака Іл-20 в Сирії. Згідно з цією версією, російських військових попередили про атаку в Латакії за чотири хвилини, а Іл-20 на момент атаки перебував за 200 кілометрів від ізраїльських винищувачів, пише "Дождь".

За інформацією видання, ці дані були надані Ізраїлем російській стороні.

"17 вересня ізраїльські військові отримали дані про передавання іранського обладнання для виробництва ракет в сирійській Латакії. За інформацією розвідки, його планувалося переправити до Лівану руху "Хезболла", - йдеться в матеріалі газети.

В результаті Ізраїль ухвалив рішення знищити це обладнання. Для цього в повітря були підняті чотири винищувачі F-16. Вони злетіли з бази на півдні країни і, перебуваючи на великій висоті на схід від Кіпру, завдали ударів.

Haaretz зазначає, що до моменту початку атаки російський Іл-20 перебував за 200 кілометрів на схід від ізраїльських літаків.

"Ізраїльська сторона стверджує, що атака в Латакії почалася о 21:42 за місцевим часом, а ціль була вражена о 21:50. Водночас російські військові були попереджені про неї о 21:38. О 21:52 сирійська ППО вийшла з-під контролю і випустила 27 ракет в різних напрямках. О 22:05 російський літак був збитий, водночас F-16 вже перебували недалеко від ізраїльського міста Хайфа", - пише Haaretz.

Армія Ізраїлю відкидає версію Міноборони Росії про те, що один з F-16 заховався за Іл-20.

Газета зазначає, що два ізраїльські літаки "літали в різних районах, на різній висоті і з різною швидкістю". Ізраїль стверджує, що Росія повинна була знати про це, тому опубліковане Міноборони радіолокаційне зображення "просто сфабриковане".

Раніше Міноборони Росії представило свою версію подій перед катастрофою Іл-20. За версією відомства, о 21:59 один з ізраїльських літаків почав маневр у напрямку узбережжя Сирії, зближуючись з Іл-20, який заходив на посадку. Сирійські ППО вирішили, що це нова атака ізраїльської авіації. О 22:03 сирійська ракета влучила в російський літак. У Міноборони також стверджують, що представник штабу ізраїльських ВПС сповістив російське командування про майбутній удар о 21:39, а о 21:40 F-16 скинули бомби по об'єктах в Латакії.

Нагадаємо, сирійські ППО збили російський літак-розвідник Іл-20 над Середземним морем ввечері 17 вересня. Всі 15 російських військовослужбовців, які перебували на борту, загинули. Вогонь вівся зі старого радянського комплексу С-200.

Міноборони РФ звинуватило в інциденті не Сирію, а ізраїльські ВПС, чиї винищувачі F-16 завдавали ударів по провінції Латакія. Ізраїль поклав відповідальність на сирійських військових, які по-перше, - вели безладний вогонь, а по-друге, - не переконалися у відсутності в небі російського Іл-20.

Після аварії літака президент РФ Володимир Путін заявив, що у відповідь Москва зробить "кроки, які помітять всі". Своєю чергою, міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман наголосив, що його країна буде продовжувати військові операції в Сирії, незважаючи на інцидент з Іл-20

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram