ГоловнаСвіт

США вперше застосували винищувач F-35 у бою

Літак вразив ціль на території Афганістану.

США вперше застосували винищувач F-35 у бою
Фото: Lockheed Martin

США вперше використали багатофункціональний винищувач-бомбардувальник F-35 у бою, повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Винищувач злетів з борту десантного корабля USS Essex в Аравійському морі й уразив пов'язану з талібами ціль на території Афганістану.

F-35 - винищувач п'ятого покоління, розроблений компанією Lockheed Martin. ВПС США експлуатують їх з 2016 року. До 2020 року заплановано випустити понад 3000 літаків такого типу, які надійдуть на озброєння 11 країн.

У травні 2018 року про перший бойовий виліт F-35 повідомив Ізраїль.

Ізраїль першим із держав імпортував зі США новітній одномісний винищувач F-35. На сьогодні Ізраїль замовив 50 літаків, але може розширити замовлення до 75.

В Ізраїлі F-35 відомі під назвою "Адір" ("Могутні").

Винищувач F-35 створювали в рамках однієї з найдорожчих у світі оборонних програм і критикували і за дорожнечу, і за бойову ефективність.

У грудні 2016 року, відразу після перемоги на президентських виборах, Дональд Трамп різко розкритикував нові винищувачі через їхню високу вартість, яка сягає 100 млн доларів за одну одиницю техніки.

Після цього міністру оборони США Джеймс Меттіс довелося виступити на захист оборонної програми зі створення нових літаків.

Програма розробки винищувачів F-35 розрахована до 2070 року, а її загальну вартість оцінюють у 1,5 трлн доларів.

Кілька експертів стверджують, що F-35 не вистачає маневреності, через що він не може протистояти в бою винищувачам F-16. Повідомляли також про проблеми з оглядом з кабіни пілотів.

Аналітики зазначали, що творці літака наголошували на стелз-технології, в результаті чого була дещо знижена бойова ефективність винищувача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram