ГоловнаСвіт

Ассанж пішов з посади головного редактора WikiLeaks через відсутність інтернету

На посаду він призначив свого давнього соратника Крістіна Графнсона.

Ассанж пішов з посади головного редактора WikiLeaks через відсутність інтернету
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж покинув посаду головного редактора, призначивши на цей пост свого давнього соратника Крістіна Графнсона - ісландського журналіста, який співпрацює з виданням з 2010 року.

Про це йдеться у твіттері WikiLeaks.

Кадрові зміни пояснюються тим, що Ассанж вже півроку залишається без зв'язку на території посольства Еквадору в Лондоні. У березні посольство відключило йому інтернет за порушення угоди. Вона забороняла Ассанжу писати у WikiLeaks повідомлення, що мають стосунок до втручання у справи іноземних держав.

Графнсон засудив обмеження, накладені на Ассанжа, і пообіцяв продовжити "важливу роботу, засновану на ідеалах WikiLeaks". Водночас за Ассанжем у WikiLeaks збережеться керівна посада видавця.

Нагадаємо, засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні у 2012 році. Він не може покинути його територію, оскільки буде відразу затриманий британською поліцією за відмову з'явитися до суду в 2012 році. Видавання Ассанжа домагаються США, де йому загрожує покарання за розголошення секретних даних держдепартаменту.

Раніше МЗС Еквадору заявляло, що Ассанж не може вічно ховатися в їхньому посольстві у Лондоні. Надання притулку засновнику WikiLeaks вже обійшлося владі Еквадору в п'ять мільйонів доларів.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися в міжнародну політику. Це сталося після заяви Ассанжа з критикою висилання російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія та Юлії Скрипалів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram