ГоловнаСвіт

Голова суду щодо апеляції Караджича взяв самовідвід

Суддю Мерона звинуватили в упередженості під час розгляду справ, пов'язаних з війною в Боснії.

Голова суду щодо апеляції Караджича взяв самовідвід
Радован Караджич
Фото: EPA/UPG

Суддя, головуючий на процесі, під час якого розглядається апеляція Радована Караджича з приводу винесених йому вироків за звинуваченням в актах геноциду і військових злочинах, у четвер взяв самовідвід за клопотанням адвоката колишнього лідера боснійських сербів.

Рішення американського судді Теодора Мерона може затримати ухвалення судового рішення, яке очікувалося до кінця року, зазначає Голос Америки.

Рішення має бути ухвалено в рамках Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів (МЗМКТ), створеного для розгляду апеляцій та інших питань, успадкованих від нині закритих трибуналів щодо злочинів, скоєних під час військових дій на Балканах і геноциду в Руанді.

Рішення Мерона було ухвалено слідом за постановою, згідно з якою були видалені він і двоє інших суддів, які розглядали апеляції колишнього військового керівника боснійських сербів генерала Ратко Младича, за упередженість, виявлену раніше під час судів над менш високопоставленими представниками військових формувань боснійських сербів.

У своїй письмовій заяві Мерон наголосив, що якби він залишився у складі групи суддів у цій справі (до неї входять п'ять осіб), то "продовжив би об'єктивний розгляд справи Караджича".

Мерон призначив португальського суддю Іво Нельсона де Кейреша де Батішта Розу, щоб замінити його під час розгляду справи Караджича.

Нагадаємо, Караджич, якому 72 роки, був засуджений в 2016 році за геноцид, військові злочини і злочини проти людяності, вчинені під час розпаду колишньої Югославії. Серед злочинів, інкримінованих йому, різанина в Сребрениці у 1995 році. Понад 100 000 осіб було вбито, а близько 2,2 мільйона людей були змушені покинути свої будинки під час війни в Боснії 1992-1995 років.

Вирок був винесений суддями Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії (МТКЮ), який офіційно закрився у грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram