ГоловнаСвіт

Односельці полковника ГРУ Чепіги впізнали його в "Боширові"

"Сто відсотків він. Очі чорні майже, і голос його".

Односельці полковника ГРУ Чепіги впізнали його в "Боширові"
Александр Петров и Руслан Боширов во время поездки в Солсбери
Фото: Мetroplitan Police

Російська газета "Коммерсант" знайшла знайомих полковника ГРУ Анатолія Чепіги в селі Березівка Амурської області, де тривалий час жила сім'я Чепігів. Щонайменше одна жінка підтвердила журналістам, що він і Руслан Боширов, підозрюваний в отруєнні Скрипалів у Великобританії, - це одна людина.

Співрозмовники видання попросили не називати їхніх імен, побоюючись проблем із ФСБ. Вони уточнили, що бачили Анатолія Чепігу давно, років десять тому. За їхніми словами, в останні дні жителі Березівки переглядають і перечитують усі опубліковані матеріали на цю тему.

"Сто відсотків він. Очі чорні майже, і голос його. У 1996 році він закінчив Березівську школу і вступив у ДВЗКУ [Далекосхідне вище загальновійськове командне училище]. Дуже розумний, хороший хлопець, кмітливий, язик "підв'язаний", навчався добре. Всі про нього можуть сказати тільки позитивне. Не пив, не курив, ні в яких поганих компаніях ніколи замішаний не був. Точно пам'ятаю, день народження у нього був на початку квітня. Сестра Галя була трохи старшою", - розповіла землячка Чепіги.

Водночас інша мешканка села сказала, що Чепіга повинен бути лисим, і погляд у нього інший.

"Те, що він на секретній службі в гарячих точках, ми знали. Його мама плакала: навіть родина не була в курсі, де саме він перебуває. Дружина в Хабаровську жила, чекала. Я востаннє його бачила років десять тому, коли він приїжджав до рідних. Він був уже майже лисим, не надто схожий на це фото, у нього відкритий погляд був, а тут як з-під лоба. Хоча очі карі", - розповіла вона.

Сім'ю Чепігів пам'ятають у селі, хоча вони кілька років тому переїхали в Благовєщенськ. Анатолій Чепіга після закінчення військового вузу поїхав за розподілом. За відомостями селян, він одружений, у нього двоє дітей. Не так давно в селі обговорювали новину про те, що нібито його сім'ї дали чотирикімнатну квартиру в Москві.

Нагадаємо, колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними на одній із лавок у Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їх нинішнє місце перебування тримають у таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху, Москва категорично відкидає ці звинувачення.

У вересні британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ, а їхні імена - не справжні.

26 вересня вийшло розслідування The Insider і Bellingcat, в якому росіянина Руслана Боширова, підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, ідентифікували як полковника ГРУ Анатолія Чепігу.

У Росії це заперечують.

Телеканал Russia Today показав інтерв'ю з Петровим і Бошировим, в якому вони заявили, що їздили в Солсбері як туристи і провели там усього годину. Петров і Боширов також заявили, що не працюють на ГРУ Росії, і назвали себе "підприємцями середньої руки" в сфері фітнес-індустрії і спортивного харчування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram