ГоловнаСвіт

Євросоюз уже підбирає дипломата для посади посла у Великобританії

ЄС буде готовий до дипломатичних відносин незалежно від результатів нинішніх переговорів.

Євросоюз уже підбирає дипломата для посади посла у Великобританії
Фото: EPA/UPG

У березні наступного року Євросоюз відкриє своє нове посольство в Лондоні після виходу Великобританії з блоку, і в Брюсселі вже визначаються з кандидатурою посла. Про це повідомляє Politico з посиланням на інформацію двох дипломатів ЄС.

На нову посаду, за даними видання, є вже дві кандидатури - генеральний секретар Єврокомісії Мартін Зельмаєр і генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Хельга Шмід.

Посольство ЄС буде відігравати набагато важливішу роль, аніж нинішнє представництво Єврокомісії в Лондоні, тому що після Brexit Великобританія стане третім за величиною торговим партнером блоку після США і Китаю.

У Великобританії також будуть більш тісні зв'язки в галузі культури і безпеки з блоком, ніж у будь-якої іншої країни світу.

Разом з тим в Єврокомісії заперечують, що Зельмаєр претендує на посаду посла. "Це брехня і вигадка", - сказала представниця Комісії.

Представник ЄС підтвердив, що нове посольство відкриється в березні 2019 року, незалежно від того, чи почнеться запланований перехідний період після Brexit, або ж це буде хаотичний вихід через провал переговорів. "На дату виходу з Європейського Союзу ... Євросоюз повинен бути представлений з 30 березня 2019 року делегацією в Сполученому Королівстві", - сказав він.

"Призначення голови делегації буде відбуватися за звичайною процедурою найму", - додав він, додавши, що за призначення відповідальна голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей запропонувала ЄС власний план виходу з союзу, однак країни Європи його не схвалили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram