ГоловнаСвіт

Росія вирішила озброїти Сирію С-300 після інциденту з Іл-20

За задумом російських військових, нові комплекси повинні обмежити дії ізраїльської авіації.

Росія вирішила озброїти Сирію С-300 після інциденту з Іл-20
Фото: na.mil.gov.ua

Після того, як сирійські сили ППО збили російський літак Іл-20, намагаючись відбити атаку ізраїльської авіації на Латакію, Росія відправить до Сирії комплекс С-300.

Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, повідомляє Бі-бі-сі.

"Сирійським збройним силам упродовж двох тижнів буде передано сучасний зенітний ракетний комплекс С-300. Він здатний перехоплювати засоби повітряного нападу на дальності понад 250 км і одночасно вражати кілька повітряних цілей", - сказав Шойгу.

"Підкреслю, в 2013 році на прохання ізраїльської сторони ми призупинили постачання в Сирію комплексу С-300, який був підготовлений до відправлення, а сирійські військовослужбовці пройшли відповідну підготовку. Сьогодні ситуація змінилася. І не з нашої вини", - додав російський міністр.

Крім того, за словами Шойгу, командні пункти сирійської армії і частини ППО оснастять автоматизованими системами, які досі постачалися тільки збройним силам РФ.

"Це повинно допомогти краще управляти силами ППО і проводити моніторинг повітряної обстановки, - додав Шойгу. - Головне, буде гарантована ідентифікація всіх російських повітряних суден сирійськими засобами ППО".

Нагадаємо, сирійські ППО збили російський літак-розвідник Іл-20 над Середземним морем увечері 17 вересня. Усі 15 російських військовослужбовців, які були на борту, загинули. Вогонь вели зі старого радянського комплексу С-200. Міноборони РФ звинуватило в інциденті не Сирію, а ізраїльські ВПС, чиї винищувачі F-16 завдавали удару по провінції Латакія. За версією російських військових, ізраїльські льотчики "перебували поруч з Іл-20 і підставили великий літак під вогонь сирійських ППО".

Ізраїльські військові, своєю чергою, заявили, що F-16 уже повернулися в повітряний простір Ізраїлю, коли С-200 відкрив вогонь по російському літаку. Ізраїль поклав відповідальність на сирійських військових, які по-перше, - вели безладний вогонь, а по-друге - не переконалися у відсутності в небі російського Іл-20.

Після аварії літака президент РФ Володимир Путін заявив, що у відповідь Москва зробить "кроки, які помітять всі". Своєю чергою, міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман наголосив, що його країна продовжуватиме військові операції в Сирії, незважаючи на інцидент з Іл-20.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram