ГоловнаСвіт

Міноборони РФ оприлюднило подробиці аварії Іл-20 у Сирії

У відомстві вважають, що Ізраїль використовував російський літак як прикриття.

Міноборони РФ оприлюднило подробиці аварії Іл-20 у Сирії
скриншот из видео

Міністерство оборони Росії підтвердило свої звинувачення на адресу Ізраїлю через збитий російський літак-розвідник Іл-20 поблизу сирійської Латакії. Офіційний представник відомства Ігор Конашенков в неділю, 23 вересня, навів похвилинну інформацію про те, що відбувалося в небі над Латакією на основі даних радіолокаційних засобів, пише Німецька хвиля.

"Представлені об'єктивні дані свідчать, що дії ізраїльських льотчиків-винищувачів, які призвели до загибелі 15 російських військовослужбовців, говорять або про їх непрофесіоналізм, або, як мінімум, про злочинну недбалість", - заявив Конашенков під час спеціального брифінгу в Москві.

За його словами, ізраїльська сторона спочатку поінформувала, що удари планує завдати по цілі на півночі Сирії, проте насправді атака була проведена в районі західної провінції Латакія.

"Введення в оману ізраїльським офіцером щодо районів завдання ударів винищувачами не дозволило вивести російський літак Іл-20 у безпечний район", - сказав Конашенков, зазначивши, що Росія була сповіщена про удар одночасно з його початком.

"Не було вказано і місцеперебування ізраїльських (винищувачів F-16)", - додав генерал. Він також стверджував, що ізраїльські F-16 бачили російський літак, перебували в одному районі з ним протягом 10 хвилин і навмисно прикрилися ним від зенітних ракет Сирійської системи ППО.

"Ізраїльський пілот не міг не розуміти, що ефективна віддзеркалювальна поверхня Іл-20 значно перевищує аналогічну поверхню винищувача F-16 і саме російський літак виявиться кращою ціллю для зенітної ракети", - зазначив представник Міноборони.

Водночас міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман наголосив, що його країна продовжуватиме військові операції в Сирії, незважаючи на інцидент з російським літаком Іл-20.

"Ми досить чітко дали зрозуміти, що не допустимо перетворення Сирії на передову іранську базу проти Ізраїлю. Ми продовжимо діяти, щоб запобігти цьому. У нас є необхідні засоби і можливості", - сказав він в ефірі ізраїльського радіо "Решет Бет" 23 вересня.

Російський Іл-20 був збитий над Середземним морем системою ППО Сирії ввечері 17 вересня. Москва поклала відповідальність за те, що трапилося, на Ізраїль, проте в Ізраїлі провину не визнають і покладають всю відповідальність на Сирію. В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що сирійські батареї ППО вели безладний вогонь у цьому районі, коли ізраїльські літаки вже покинули зону операції.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу пообіцяв, що Росія не залишить дії Ізраїлю без відповіді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram