ГоловнаСвіт

Путін заявив про готовність Росії цілком фінансувати "Північний потік-2" в разі санкцій США

Євросоюз може не погодитися.

Путін заявив про готовність Росії цілком фінансувати "Північний потік-2" в разі санкцій США
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін готовий цілком фінансувати спорудження газопроводу "Північний потік-2" за рахунок Росії в тому разі, якщо США запровадять санкції проти учасників консорціуму, що реалізують цей проект, передає DW.

Путін поінформував про ці плани уряд ФРН у ході візиту в Мезеберг 18 серпня, де він зустрічався з канцлером ФРН Ангелою Меркель, повідомляє в суботу, 22 вересня, газета Süddeutsche Zeitung з посиланням на інформовані джерела.

Нині будівництво "Північного потоку-2" здійснюється міжнародним консорціумом, у якому 50 відсотків належать російському "Газпрому". Серед учасників консорціуму - дочка BASF Wintershall, Uniper і Shell. США, проте, вже неодноразово погрожували ввести санкції проти енергетичного сектору Росії як покарання за ймовірне втручання Москви в президентську кампанію в США 2016 року. Від цих санкцій можуть постраждати й західні партнери Росії.

Однак днями президент Дональд Трамп заявив, що США не запроваджуватимуть санкцій проти учасників "Північного потоку -2. "Ми цього не плануємо. Ми просто шкодуємо, що Німеччина платить мільярди доларів за постачання енергії з Росії. І повірте мені, німецьким громадянам це не подобається", - сказав Трамп і назвав політику Німеччини в цьому питанні абсурдною.

Плани Путіна щодо 100-відсоткового фінансування "Північного потоку-2", однак, можуть натрапити на серйозні перешкоди в Єврокомісії, оскільки, згідно з чинними в ЄС правилам конкуренції, виробник і постачальник енергоресурсів не може бути однією особою.

Володимир Путін, завжди з нерозумінням ставився до цих директив ЄС, також із невдоволенням спостерігає за тим, як Німеччина, в принципі, яка не бажає відмовлятися від бізнесу з Росією в газовій сфері, тепер несподівано форсує будівництво терміналу з прийому зрідженого газу, куди, можливо, буде доправлятися паливо зі США, зазначає Süddeutsche Zeitung.

Нагадаємо, 5 вересня у Фінській затоці у водах Фінляндії почалися роботи з укладання газопроводу "Північний потік‑2".

Газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) має пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його довжина становить понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становить 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже на 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.

Nord Stream 2 отримав повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу в Німеччині, Фінляндії та Швеції.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram