ГоловнаСвіт

Розслідуванням скандалу з відмиванням грошей з Росії зайнялася Британія

Комісар ЄС з питань юстиції планує обговорити ситуацію з міністрами фінансів Данії, Фінляндії та Естонії.

Розслідуванням скандалу з відмиванням грошей з Росії зайнялася Британія
Фото: ERR

Розслідуванням скандалу навколо відмивання грошей через Естонську філію данського банку Danske Bank зайнялися і правоохоронні органи Великобританії, передає Німецька хвиля.

Британському Національному агентству з боротьби зі злочинністю (NCA) відомо, що у скандал втягнуті компанії, зареєстровані в Сполученому Королівстві, повідомила представник відомства в п'ятницю, 21 вересня. Зараз NCA працює зі своїми партнерами, щоб з'ясувати масштаби цієї участі, а також припинити використання зареєстрованих у Великобританії компаній для відмивання грошей.

Напередодні комісар ЄС з питань юстиції Віра Юрова заявила, що планує 2 жовтня обговорити скандал навколо Danske Bank з міністрами фінансів Данії, Фінляндії та Естонії.

"Масштаб скандалу шокує... Я хочу зрозуміти, де сталася головна помилка", - пояснила Юрова, не виключивши, що до вирішення проблеми буде залучено Європейське відомство банківського нагляду (EBA). Комісар ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер своєю чергою назвала ситуацію з Danske Bank "величезним скандалом".

Данські слідчі, що спеціалізуються на розкритті злочинів у сфері економіки, в серпні повідомили, що стосовно Danske Bank проводиться перевірка на предмет можливого відмивання грошей. Пізніше внутрішнє розслідування Danske Bank виявило, що більшість транзакцій, які більш ніж 10 тисяч клієнтів його естонської філії здійснилм на загальну суму до 200 млрд євро з 2007 по 2015 роки, викликають підозри.

За повідомленням газети The Wall Street Journal, слідчі вивчають, зокрема, підозрілі операції на суму до 150 млрд доларів, які здійснювалися в цей період "підприємствами зі зв'язками з Росією і колишнім СРСР". У 2013 році у філії, за власними даними, були зареєстровані рахунки понад 1000 британських компаній, а також великої кількості фірм з Росії, Віргінських островів і Фінляндії.

19 вересня глава Danske Bank Томас Борген покинув свій пост, заявивши, що банк, "очевидно, не виконав своїх зобов'язань з розслідування можливого відмивання грошей через свою дочку в Естонії". Прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен заявив, що масштаби скандалу "жахають", і зажадав оперативно з'ясувати його обставини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram