ГоловнаСвіт

Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше заарештували в Нідерландах

The Insider і Bellingcat опублікували другу частину розслідування.

Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше заарештували в Нідерландах
Фото: RT

Підозрювані Британією в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов раніше були заарештовані в Нідерландах.

Джерела в правоохоронних органах Нідерландів повідомили The Insider і Bellingcat (не уточнюючи дат події), що Петров і Боширов раніше були заарештовані на території Нідерландів. Джерело також натякнуло, що про це затримання можна дізнатися більше, "якщо читати ЗМІ".

Як наголошується, в пресі є лише один епізод подібного роду: в цьому році навесні прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії в швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі у затриманих були технічні засоби для злому комп'ютерної мережі. Причому, за даними слідства, ці ж люди брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA (саме WADA при цьому заявляло, що за злом відповідальна хакерська група Fancy Bear, де, як підтвердилося недавно, працюють співробітники двох військових частин ГРУ - №26165 та №74455) .

Розслідувачі наголошують, що арешт передбачає їх депортацію з країни, і малоймовірно, що після цього вони могли б скористатися шенгенською візою. Останньою поїздкою Петрова в зону Шенгену була саме Швейцарія: в кінці січня - на початку лютого цього року.

"Тобто, якщо Петров і Боширов дійсно були арештовані, як стверджує джерело, то це сталося саме під час цієї поїздки. Судячи з усього, вони були затримані на території Голландії та передані швейцарському правосуддю, оскільки справа стосувалася швейцарської лабораторії", - йдеться в повідомленні.

Втім, як наголошується, це не означає, що Петров і Боширов були саме тими двома заарештованими фахівцями з кібератак, про які писала преса, "але такий збіг за часом і місцем не могли бути випадковим - так що якщо арешт і правда був, то вони діяли як мінімум в одній групі зі "хакерами".

Розслідувачі стверджують, що Петров і Боширов літали в Нідерланди в 2016 році. Імовірно їх поїздка була пов'язана з тим, що в ті дні там проходив референдум про асоціацію Євросоюзу з Україною. Тоді, нагадує The Indsider, від імені "українських біженців" кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкові відео з погрозами нібито від батальйону "Азов", причому відео це було створено знаменитою фабрикою тролів Євгенія Пригожина. Саме в ці дні Амстердам вирішив відвідати Олександр Петров.

Також Петров, за даними розслідування, в 2016 році на міжміському автобусі в'їхав в Казахстан, в напрямку своєї поїздки він вказав Пекін. При цьому через 15 днів він повернувся в Москву з Тель-Авіва. "Судячи з усього, метою Петрова була якась із країн Середньої Азії або Близького Сходу і потрапити туди він хотів не найбільш помітним способом", - пише The Insider.

Раніше слідчі дізналися, що в базі Федеральної міграційної служби РФ відсутні дані про Олександра Петрова, його файл містить позначку "ц.т." (цілком таємно). У файлі про Боширова, як вказується в новій частині розслідування, є той же гриф секретності, а також телефонний номер Міністерства оборони РФ.

На приналежність підозрюваних до ГРУ також вказують номери їх закордонних паспортів. Документи Боширова і Петрова закінчуються на 294 і 297. Близький за номером закордонний паспорт у іншого раніше засвіченого співробітника ГРУ Едуарда Широкова (Шишмакова), якого Чорногорія звинувачує в спробі організації державного перевороту.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні Скрипалів - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це звичайні цивільні особи і в їх біографії "немає нічого кримінального".

Російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з двома чоловіками, які назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Вони заявили, що їздили в Солсбері як туристи і провели там всього годину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram