ГоловнаСвіт

Конституційний суд відкинув вимоги скасувати референдум про назву Македонії

Референдум призначено на 30 вересня.

Конституційний суд відкинув вимоги скасувати референдум про назву Македонії
Македония
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Македонії відхилив дві заяви про оголошення незаконним і неконституційним запланований на 30 вересня референдум про зміну назви країни на Північну Македонію.

19 вересня сім суддів проголосували за відхилення заяв, двоє підтримали їх розгляд, передає Радіо Свобода.

Офіційні представники Євросоюзу вітали референдум, мета якого завершити десятиліття суперечок з Грецією. Афіни вважають, що назва "Македонія" передбачає територіальні претензії до однойменного північногрецького регіону.

Греція - член НАТО і Європейського Союзу, вказала на ці суперечності як підставу для вето на пропозицію Македонії приєднатися до обох організацій.

Нагадаємо, на 30 вересня в Македонії призначено референдум про зміну назви на "Республіка Північна Македонія". Цей крок дозволить вирішити багаторічну суперечку з Грецією. Причина конфлікту - в наявності у складі Греції області Македонія. Афіни, побоюючись територіальних претензій від сусідньої держави у разі закріплення за нею назви "Македонія", блокують вступ Скоп'є в ЄС і НАТО.

У червні глави МЗС двох країн підписали угоду про перейменування, яке повинно призвести до врегулювання конфлікту. Після цього Рада ЄС повідомила про рішення дати Македонії можливість почати переговори про вступ до ЄС у середині 2019 року. А НАТО надіслало Скоп'є офіційне запрошення вступити в альянс після вирішення суперечки з Афінами.

Напередодні глава Пентагону звинуватив Росію у спробах вплинути на підсумки референдуму в Македонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram