ГоловнаСвіт

Словаччина і Польща почали будувати газовий інтерконектор

Проект реалізують спільно Gaz-System і Eustream.

Словаччина і Польща почали будувати газовий інтерконектор
Фото: gaz-system.pl

Словаччина і Польща почали будувати інтерконектор, який з'єднає газотранспортні системи обох країн. Його потужність у бік Польщі становитиме 5,7 млрд кубометрів на рік, у бік Словаччини - 4,7 млрд кубометрів.

Як повідомляють на сайті польського оператора Gaz-System, церемонія відбулася 18 вересня у словацькому місті Вельке-Капушани.

Трубу прокладуть від газокомпресорної станції, розташованої в цьому місті, до газового вузла в польському Страхотині.

Проект реалізують спільно Gaz-System і словацький оператор Eustream.

Інтерконектор є частиною коридору Північ-Південь, оголошеного проектом "спільного інтересу" ЄС і включеного у 2017 році в десятирічний план розвитку, розроблений Європейською мережею операторів газотранспортних систем. Він відкриє країнам Центральної та Східної Європи нові джерела газу, такі як термінал зрідженого газу в Свіноуйсьце або газопровід Baltic Pipe між Данією і Польщею.

Проект передбачає також розширення газових мереж на південному сході Польщі, будівництво компресорної станції в Страхотині і вимірювальної станції на кордоні.

Загальна довжина інтерконектора - 165 км.

Початок будівельних робіт у Польщі заплановано на середину 2019 року.

Нагадаємо, що Україна теж планує побудувати інтерконектор з Польщею.

Об'єднання газотранспортних систем України і Польщі дозволить збільшити об'єми імпорту газу в Україну з Європи через польську територію, а також дозволить зберігати європейський газ у підземних сховищах газу України.

Пропускна здатність між Польщею та Україною складе 21,9 млн кубометрів на добу (8 млрд кубометрів на рік порівняно з нинішніми 1,5 млрд кубометрів), у зворотному напрямку - з України в Польщу - 19,2 млн кубометрів на добу (7 млрд кубометрів на рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram