ГоловнаСвіт

Путін передав Чечні компанію, якою керувала "Роснефть"

Президент РФ виконав обіцянку, дану в 2015.

Путін передав Чечні компанію, якою керувала "Роснефть"
Фото: Интерфакс

Президент Росії Володимир Путін передав Чечні все акції компанії "Чеченнефтохімпром". Таким чином він виконав прохання голови регіону Рамзана Кадирова, озвучену ще в 2015 році.

Указ про передання нафтової компанії підписано 18 вересня і опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації. Згідно з документом, уряд Росії має здійснити передачу акцій протягом двох місяців, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

До цього всі акції "Чеченнефтехімпрома" належали Росмайну, яке здавало підприємство в оренду "Роснефті".

Як написав Кадиров у своєму "Телеграмі", передача компанії Чечні в умовах санкцій "відкриє нові можливості для соціально-економічного розвитку, створення нових виробництв і, відповідно, робочих місць".

У грудні 2015 року Кадиров звернувся до Путіна з проханням передати нафтову компанію у власність Чечні. На той момент активами "Чеченнефтехімпрома" на правах оренди керувала "Роснефть". У своєму листі Путіну Кадиров, зокрема, зазначав, що значний потенціал "Чеченнефтехімпрома", не пов'язаний з нафтопереробкою, практично не використовується, а також повідомляв, що влада республіки хоче побудувати там завод з виробництва літій-іонних акумуляторів.

Путін підтримав пропозицію голови Чечні, проте через півроку Кадиров поскаржився йому, що уряд так і не прийняв рішення з цього питання.

У вересні 2016 року газета "Комерсант" повідомила, що "Роснефть" запропонувала принципово нову схему вирішення проблеми "Чеченнефтехімпрома". За інформацією видання, "Роснефть" запропонувала віддати Грозному лише ділянку землі під будівництво заводу літієво-іонних акумуляторів, а весь "Чеченнефтехімпром" зробити частиною "Роснефтегаза" (держкомпанії, на балансі якої є контрольний пакет акцій "Роснефті"). В іншому випадку "Роснефть" висловлювала готовність продати Чечні або іншому інвестору свій "Грознефтегаз", який працював на орендованих активах "Чеченнефтехімпрома".

У березні 2017 року Кадиров заявив, що ціна активів "Роснефті", які передбачається продати регіону, завищена, а ставитися до Чечні потрібно як до "повоєнного регіону".

Через місяць газета Financial Times з посиланням на джерела повідомила про конфлікт голови "Роснефті" Ігоря Сечіна і голови Чечні Рамзана Кадирова через чеченські нафтові активи. Обидва герої публікації випустили заяву, в якій назвали ці відомості "свідомо бездоказовою і свідомою брехнею" і пригрозили виданню судом.

Незабаром після цього РБК повідомив, що Сечин і Кадиров домовилися про те, що "Роснефть" продовжить роботу в Чечні і не буде продавати республіці свої регіональні активи (основний з них - "Грознефтегаз").

У своєму повідомленні в "Телеграмі" у вівторок Кадиров наголосив, що ніяких проблем з реалізацією угоди про передання "Чеченнефтехімпрома" не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram