ГоловнаСвіт

США звинуватили Росію у систематичному порушенні санкцій ООН

РосЗМІ перекрутили слова постпреда США.

США звинуватили Росію у систематичному порушенні санкцій ООН
Никки Хейли выступает на совбезе ООН по ситуации в Северной Корее в штаб-квартире ООН, Нью-Йорк, 04 сентября 2017.
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати мають у своєму розпорядженні докази систематичного порушення Росією міжнародних санкцій проти КНДР.

Про це 17 вересня під час засідання Ради безпеки ООН заявила постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі. Вона уточнила, що Росія, оминаючи санкцій ООН, поставляла нафту КНДР, перекачуючи її в морі із судна на судно, передає Радіо Свобода.

"Разом із союзниками та партнерами у США є докази щодо багатьох танкерів, які, як ми виявили, незаконно надавали нафту шляхом передавання із судна на судно", - заявила постійний представник США.

Також російське агентство ТАСС поширило недостовірну інформацію про те, що в понеділок постпред США в ООН Ніккі Гейлі нібито звинуватила РФ у "сприянні вбивству брата Кім Чен Ина".

ТАСС так цитує американського посла: "Коли Північна Корея здійснила вбивство Кім Чен Нама, це було за сприяння Росії, яка передавала біологічні речовини Північній Кореї".

Насправді Гейлі не говорила такої фрази, зазначає видання.

"Вона дійсно згадала вбивство північнокорейськими спецслужбами Кім Чен Нама - брата північнокорейського лідера Кім Чен Ина. За її словами, вбивство було скоєно із застосуванням нервово-паралітичного газу VX", - йдеться у повідомленні.

Однак, говорячи про Росію, Гейлі сказала лише про те, що Москва погодилася з висновками США про винуватість Пхеньяну.

Ніяких заяв про передавання Росією біологічних речовин Пхеньяну на засіданні Радбезу ООН з американської сторони не лунало. Про це свідчить поданий нижче відеозапис виступу американського посла.

Матеріал ТАСС розповсюдили низка ЗМІ, а представник МЗС Росії Марія Захарова на підставі цієї неправдивої замітки опублікувала заяву у своєму фейсбуці: "Наближаємося до розгадки вбивства Кеннеді".

Водночас постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що Росія не тиснула на експертів комітету 1718 Ради Безпеки ООН щодо виконання санкцій проти КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram