ГоловнаСвіт

Кожен четвертий російський дипломат у Швейцарії може бути шпигуном

Для особливо делікатних операцій прибуває підкріплення, таке як Боширов і Петров.

Кожен четвертий російський дипломат у Швейцарії може бути шпигуном
Посольство России в Швейцарии, Берн
Фото: swissinfo.ch

Понад чверть російського дипломатичного персоналу у Швейцарії працює на зовнішню розвідку РФ. Такого висновку дійшла газета Tages Anzeiger, проаналізувавши звіт швейцарського уряду, пише "Німецька хвиля".

Ще в березні цього року бундесрат опублікував звіт про національну безпеку, в якому говорилося про те, що "відносно однієї країни є підозра, що понад чверть дипломатичного персоналу працюють на спецслужби".

Яка саме країна мається на увазі, у звіті бундесрату не говорилося. Однак зіставивши власні розслідування з даними звіту, видання Tages Anzeiger дійшло висновку, що мовиться про Росію.

За даними газети, нині в міністерстві закордонних справ у Швейцарії акредитовано 83 співробітники російських дипломатичних представництв, які працюють у посольстві РФ у Берні й консульствах у Женеві, Лозанні та Цюриху. Серед них 37 дипломатів, зокрема дві жінки, і 30 членів сімей представників російського дипкорпусу.

Офіційно завдання, пов'язані з розвідкою, виконує військовий аташе полковник Олександр Провоторов і два його заступники, проте неофіційно до розвіддіяльності залучено набагато більше російських дипломатичних співробітників.

Для особливо делікатних операцій, пише газета, до Швейцарії прибуває підкріплення. Таким підкріпленням, на думку Tages Anzeiger, могли бути й Руслан Боширов і Олександр Петров, котрі в інтерв'ю телеканалу RT, крім своєї поїздки в Солсбері, розповіли і про відвідування Швейцарії - за їхніми словами, з туристичними, але, здебільшого, робочими цілями.   

Росія відкидає ці звинувачення.

"З жалем констатуємо, що з-під пера невтомних швейцарських журналістів з «Тагес Анцайгер» продовжують виходити безпідставні та бездоказові випади на адресу Росії. Недільну статтю про російських дипломатів у Швейцарії характеризує брак будь-яких фактів, а також посилання, тепер уже на секретні документи, яких ніхто не бачив і, найпевніше, не писав", - заявили в посольстві Росії у Швейцарії.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram