ГоловнаСвіт

Україна оголосила персоною нон-грата британського політика, що підтримує політику Кремля

СБУ вважає його "частиною глобальної пропагандистської мережі Путіна".

Україна оголосила персоною нон-грата британського політика, що підтримує політику Кремля
Эндрю Мюррей
Фото: Twitter/apdmurray

Україна оголосила персоною нон-грата британського комуніста Ендрю Мюррея, який є одним з головних стратегів лідера опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбіна. Про це у своєму розслідуванні пише видання Daily Mail, посилаючись на відповідь Служби безпеки України на запит "Апострофа".

Як стало відомо, Мюррея  внесено до списку персон нон-грата в червні. Йому заборонено в'їзд в Україну протягом трьох років.

У коментарі щодо Мюррея в СБУ заявили, що його оголошено персоною нон-грата, оскільки він "вважається частиною глобальної пропагандистської мережі Путіна, продаючи російську брехню, особливо щодо Криму і війни на сході України".

"Це не крок, який ми приймаємо легковажно, а це означає, що він вважається потенційною загрозою нашій національній безпеці", - зазначив співрозмовник в СБУ.

Видання зазначає, що Мюррей, який 40 років був членом комуністичної партії Британії, в 2014 році створив "Солідарність з антифашистським опором в Україні" (SARU), щоб вести в країнах Заходу пропаганду проти української влади.

Після того, як Росія анексувала Крим, а також ввела війська на Донбас, Мюррей використовував SARU, щоб інформувати Європу про те, що конфлікт в Україні це "війна, яка проводиться київським урядом "проти" народу, який здійснює своє право на самоврядування".

Він також заявляв, що Київ у конфлікті на Донбасі потурає бажанням Європейського Союзу і НАТО. Крім цього Мюррей не раз висловлював сумніви в причетності Росії до трагедії з Boeing МН-17 на Донбасі.

Нагадаємо, раніше СБУ повідомляла, що за три роки заборонила в'їзд в Україну понад 300 іноземцям. Серед осіб, на яких поширюється зазначена заборона, - переважно громадяни Росії. Перелік осіб, які представляють загрозу нацбезпеці, складається на підставі звернень РНБО, СБУ та Нацради з телебачення і радіомовлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram