ГоловнаСвіт

Китайські банки приєдналися до санкцій проти РФ

Комерційні кредитні організації КНР затримують перерахування на рахунки російських банків або зовсім відмовляються проводити платежі.

Китайські банки приєдналися до санкцій проти РФ

Пекін не вводить санкції щодо Росії, однак китайські банки вже приєдналися до обмежень, введених Вашингтоном і Брюсселем.

Про це заявив глава представництва Банку Росії в КНР Володимир Данілов, виступаючи на круглому столі "Російсько-китайське фінансове співробітництво як чинник економічного розвитку" в Харбіні, передає finanz.ru.

За його словами, комерційні кредитні організації КНР затримують перерахування на рахунки російських банків або зовсім відмовляються проводити платежі.

"Проблеми пов'язані з розширеною інтерпретацією китайських банків обмежувальних заходів третіх країн...", - пояснив він.

Під блокування потрапляють транзакції навіть не включених у санкційні списки компаній, йдеться в статті.

Водночас російські банки відзначають посилення умов. Це призводить до затримок як під час проведення платежів клієнтів російських банків, так і зустрічних платежів на користь компаній Росії", - сказав Данілов.

За словами віце-президента Асоціації банків Росії (АБР) Анатолія Козлачкова, складнощі виникають навіть на етапі відкриття коррахунків.

"Проблеми зрозумілі, вони пов'язані з санкційним тиском", - повідомив Козлачков, додавши, що "потрібно шукати способи їх вирішення для взаємного успіху".

Ці пошуки тривають вже понад три роки, йдеться в матеріалі. На те, що китайські банки відмовляються проводити операції з російськими банками і значно скоротили участь у зовнішньоторговельних угодах, ще в червні 2015 року скаржився перший заступник голови групи ВТБ Юрій Соловйов.

У колонці, написаній для Fіnance Asia, він нарікав на "суперечливу позицію Китаю щодо російських банків після введення санкцій США і ЄС".

Процес дедоларизації і переведення в національні валюти взаємної торгівлі, проголошений як мета президентом Володимиром Путіним, також йде важко, зазначають у статті. Долар як і раніше залишається основною валютою розрахунків, розповів Данілов.

За даними ЦБ, в доларах проходить 88% угод за експортом в Китай і 73,6% - щодо імпорту з КНР.

Водночас отримувати рублі за продані в Росію товари Китай де-факто відмовляється: частка російської валюти в розрахунках за імпортом становить лише 3,8%.

Платити в юанях Китай готовий охочіше - за підсумками минулого року в китайській валюті пройшло 8% експортних операцій проти 1,7% чотири роки тому.

Масштаби застосування національних валют у розрахунках "не відповідають потенціалу російсько-китайських торгових відносин", заявив Данілов. Ці питання будуть знову обговорюватися на черговому засіданні підкомісії з фінансового співробітництва 28 вересня в Шеньчжені (провінція Гуандун, Південний Китай).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram