ГоловнаСвіт

У Нідерландах затримали і вислали двох російських шпигунів, - ЗМІ

Вони намагалися одержати дані швейцарської лабораторії, яка розслідувала хіматаки.

У Нідерландах затримали і вислали двох російських шпигунів, - ЗМІ
Фото: scsgroup-consult.com

У Нідерландах на початку року були затримані два російські шпигуни: вони намагалися одержати дані лабораторії радіологічного та хімікорадіологічного аналізу, яка допомагала розслідувати хімічні атаки в Сирії та отруєння Скрипалів у британському Солсбері.

Про це повідомили газета NRC Handelsblad і швейцарське видання Tages-Anzeiger з посиланням на свої джерела, пише РБК.

Зазначається, що росіяни намагалися потрапити до лабораторії в швейцарському місті Шпіц. Федеральна служба розвідки Швейцарії підтвердила свою участь в операції з їх затримання.

"Федеральна служба розвідки активно брала участь у цій операції разом зі своїми голландськими і британськими партнерами", - заявила директор з комунікацій відомства Ізабель Грабер.

Вона також зазначила, що це сприяло "запобіганню незаконним діям проти критичної швейцарської інфраструктури".

Представник лабораторії Андреас Бухер заявив, що не може коментувати повідомлення служби розвідки, але підтвердив, що лабораторія раніше була атакована хакерами, які видавали себе за співробітників лабораторії і розповсюджували запрошення для учасників запланованої на вересень конференції з хімзброї

"Ми були готові до цього, дані не були вкрадені", - розповів він.

Затриманих  вислали в Росію.

У прес-бюро Служби зовнішньої розвідки РФ відмовилися від коментарів.

Нагадаємо, у березні в британському Солсбері був отруєний колишній співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. 12 березня прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила в парламенті, що вони були отруєні нервовопаралітичною речовиною "Новачок", розробленою в Росії.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні Скрипалів - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ.

Самі підозрювані заявили, що їздили в Солсбері як туристи і провели там усього годину.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram