ГоловнаСвіт

У США назвали лауреатів Шнобелівської премії

Премію, зокрема, отримали вчені, які довели існування смаку мухи у вині.

У США назвали лауреатів Шнобелівської премії
Фото: ig-nobel.ru

У Гарвардському університетському театрі Сандерса в США відбулася 28-ма щорічна церемонія вручення Шнобелівських премій.

Як повідомляють на сайті заходу, нагороди отримали десять нових лауреатів, кожен з яких "змусив людей спочатку сміятися, а потім задуматися".

Премія з хімії дісталася відразу трьом дослідникам, які довели, що людська слина очищає брудні поверхні. Щоб оцінити очищувальні властивості, вчені використовували п'ять позолочених скульптур 16 століття, які протирали слиною, вайт-спіритом, толуолом, ізооктаном і розведеним нашатирним спиртом. У результаті досліджень, в яких оцінювали кількість ліпідів, що залишилися після протирання, вчені виявили, що слина - найкращий очищувач для позолочених поверхонь.

За доведення того, що калорійність людини занадто мала, щоб давні люди займалися людожерством заради виживання, премію в галузі здорового харчування отримав Джеймс Коул з Університету Брайтона в Британії. Він з'ясував, що калорійність середньої людини становила лише 125 кілокалорій, що не ніяк не порівняти з калорійністю убитого мамонта чи бізона, тому команда Коула зробила висновок, що на вбивство людини тільки заради їжі було нерозумно витрачати час і енергію.

Премія за мир дісталася колективу авторів, які вивчали крики і прокльони водіїв на дорозі. Вони прийшли до висновку, що на прояв цих ознак агресії впливають стрес водія, втома і персональні особливості.

За дослідження тих, хто читає інструкції до побутових приладів, премію в галузі літератури вручили вченим під керівництвом Теї Блеклер. Сім років учені опитували 170 осіб і прийшли до висновку, що чоловіки читають інструкції частіше за жінок, а молоді люди - менше, ніж літні люди.

Премія з економіки дісталася вченим з Канади, які з'ясували, що підлеглим легшає після знущань над лялькою вуду, що зображає ненависного боса.

Премію з біології присудили вченим зі Шведської академії сільськогосподарських наук, які довели, що людина на смак може визначити вино, в якому побувала муха. У дослідженні вони використовували фруктову мушку, яка виробляє феромон для приваблення самців. Перевіряли гіпотезу вчені за допомогою професійних сомельє. У деякі келихи з вином попередньо опускали самок мух, в інші - самців. Вина, в яких побувала муха, експерти називали "міцнішими і з сильнішим запахом".

"Шнобелівку" з медицини дали вченим Мічиганського університету за доведення корисності американських гірок у виведенні каменів з нирок. Співавтор дослідження Девід Вартінгер особисто прокатався на американських гірках 20 разів. Зі собою він возив модель нирки з камінням у форматі 3D. Учений з'ясував, що на результат значно впливає порядковий номер вагончика атракціону: поїздка в останньому підвищує ймовірність успіху з 16 до 64% порівняно з першим вагоном.

Нагадаємо, торік Шнобелівську премію присудили за дослідження рідкої природи котів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram