ГоловнаСвіт

Голова Пентагону їде в Македонію, щоб запобігти втручанню РФ у референдум

"Я їду туди, щоб дуже чітко дати зрозуміти, що ми на боці македонського народу".

Голова Пентагону їде в Македонію, щоб запобігти втручанню РФ у референдум
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Джеймс Меттіс наприкінці тижня планує відвідати Македонію напередодні референдуму про зміну назви країни, який може відкрити для цієї країни шлях до вступу в Євросоюз і НАТО.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Я їду туди, щоб дуже чітко дати зрозуміти, що ми на боці македонського народу", - підкреслив Меттіс.

Він також висловив стурбованість з приводу можливих спроб втручання Москви в перебіг голосування.

"Я стурбований цим. Ті зловмисні дії, які Росія практикувала від Естонії до США, від України тепер і до Македонії, - вона завжди адаптувала свою тактику до конкретної ситуації і завжди робила це поза всякими моральними принципами", - сказав Меттіс.

Нагадаємо, на 30 вересня в Македонії призначено референдум про зміну назви країни на "Республіка Північна Македонія". Цей крок дозволить залагодити багаторічну суперечку з Грецією. Причина конфлікту - в наявності в складі Греції області Македонія. Афіни, побоюючись територіальних претензій від сусідньої держави в разі закріплення за нею іменування "Македонія", блокують вступ Скоп'є в ЄС і НАТО.

У червні голови МЗС двох країн підписали угоду про перейменування, що повинно призвести до врегулювання конфлікту. Після цього Рада ЄС повідомила про рішення надати Македонії можливість почати переговори про вступ до складу ЄС в середині 2019 року. А НАТО направило Скоп'є офіційне запрошення вступити в Альянс після вирішення суперечки з Афінами.

11 липня Греція вислала з країни двох російських дипломатів, а ще двом заборонила в'їзд, звинувативши їх у підкупі неназваних чиновників для того, щоб перешкодити укладанню угоди з Македонією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram