ГоловнаСвіт

Комісія ПАРЄ закликала членів Ради Європи ухвалити аналоги "акта Магнітського"

"Список Магнітського" був розроблений в США у 2011 році.

Комісія ПАРЄ закликала членів Ради Європи ухвалити аналоги "акта Магнітського"
Фото: sibnovosti.ru

Юридична комісія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликає країни-члени Ради Європи ухвалити аналоги "акта Магнітського".

Про це йдеться в заяві комісії, опублікованій у понеділок, 10 вересня, передає Німецька хвиля.

Проект резолюції комісії передбачає заборону на видавання віз і заморожування банківських рахунків стосовно осіб, особисто відповідальних за грубі порушення прав людини. Такі акти є "чудовими інструментами для боротьби з безкарністю", заявив британський парламентарій Дональд Андерсон, доповідь якого стала основою проекту. За його словами, поява таких норм матиме стримувальний вплив на потенційних порушників прав людини, які відчувають себе захищеними від відповідальності у власних країнах, але бажають пожинати плоди своїх злодіянь за кордоном".

Обговорення проекту відбудеться на зимовій сесії ПАРЄ в Страсбурзі у січні 2019 року.

"Список Магнітського" був розроблений у 2011 році у Вашингтоні. Акт визначав коло фігурантів, причетних до загибелі в СІЗО юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і вводить візові та фінансові санкції щодо низки російських чиновників. У чорний список Вашингтон вніс осіб, відповідальних за позасудові розправи, тортури та інші грубі порушення прав людини.

Аналоги цієї норми були схвалені в Естонії у 2016 році, в Канаді і Литві - у 2017-му, а також у Латвії - в 2018-му. У Великобританії в 2017 році була ухвалена перша частина "акта Магнітського". Вона стосується заморожування активів тих, хто, на думку Лондона, причетний до грубих порушень прав людини.

У грудні 2017-го у Раді зареєстрували український варіант "закону Магнітського". Всього в списку санкцій 54 прізвища.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram