ГоловнаСвіт

США готові ввести санкції проти МКС у разі розслідування військових злочинів в Афганістані

Американці не збираються співпрацювати з судом.

США готові ввести санкції проти МКС у разі розслідування військових злочинів в Афганістані
Джон Болтон
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки мають намір пригрозити санкціями Міжнародному кримінальному суду в разі розслідування військових злочинів в Афганістані.

Як повідомляє "Голос Америки", в проекті виступу радника Білого дому з питань національної безпеки Джона Болтона перед консервативним Товариством федералістів у Вашингтоні, йдеться, що США готові зайняти жорстку позицію стосовно суду. Болтон заявить: МКС не повинен володіти юрисдикцією над людьми зі США або інших країн, які ніколи не ратифікували договір, що заклав основу для його створення.

У проекті виступу Болтона йдеться, що США не будуть співпрацювати з МКС, а якщо він усе ж таки ухвалить рішення про розслідування дій США в Афганістані, то адміністрація Трампа розгляне питання про заборону на в'їзд, заморожування активів і можливе переслідування в американських судах суддів і прокурорів, причетних до розслідування.

Минулого року прокурор МКС Фату Бенсуда зажадав судовий дозвіл на розслідування заяв про неправомірні дії американських військовослужбовців і ЦРУ.

Інформація про передбачувані військові злочини частково базується на повідомленнях із секретних місць утримання під вартою в Афганістані й інших країнах, які є учасниками МКС. Мова, зокрема, про діяння, нібито скоєні в 2003-2004 роках.

Пентагон виступив проти можливого розслідування, заявивши, що він дотримується законів ведення війни.

Римський статут, за яким утворено МКС, набув чинності в 2002 році. МКС створювався як постійний і незалежний від національних урядів орган з розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. США, як, до речі, і Україна, не ратифікували Римський статут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram