ГоловнаСвіт

Чеський телеканал показав скандальний польський фільм "Волинь"

Українському послу в Празі відмовили у проханні скасувати показ.

Чеський телеканал показав скандальний польський фільм "Волинь"
Скриншот из видео

Чеське телебачення під час вечірнього ефіру в суботу, 8 вересня, продемонструвало скандальний польський фільм "Волинь", який свого часу спричинив негативну реакцію в Україні. Про це повідомляє Європравда з посиланням на місцеві ЗМІ.

У жовтні 2016 року показ фільму "Волинь" у Києві був скасований на прохання МЗС України.

Проти трансляції фільму на Чеському телебаченні виступив посол України в Празі Євген Перебийніс, який назвав його сповненим "упередженості і спотворення історії".

"Деякі помилкові і неправдоподібні кадри фільму багатьма українцями сприймаються як образливі. Не маючи бажання втручатися в редакційну політику Чеського телебачення, я написав листа керівництву каналу з поясненням ситуації і проханням враховувати думку українців, що проживають в Чехії", - сказав Перебийніс.

За його словами, у відповідь Чеське телебачення висловило сподівання на те, що голос українців зможе бути більш представленим в ефірі каналу, однак скасовувати показ фільму відмовилося.

Нагадаємо, 22 липня 2016 року польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом, вчиненим українськими націоналістами щодо поляків. Пізніше президент Польщі Анджей Дуда та Петро Порошенко домовилися, що спробують узгодити позиції щодо Волинської трагедії.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік та події на Волині, відомі як Волинська різанина (у Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих в цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram