ГоловнаСвіт

Росія знову завдала авіаударів по Ідлібі

Це найпотужніший авіаудар у регіоні за останній місяць.

Росія знову завдала авіаударів по Ідлібі
Фото: EPA/UPG

Російська і сирійська авіація завдали масованого авіаудару по провінції Ідліб у Сирії. За попередніми даними, літаки скинули кілька десятків бомб. Загинули як мінімум чотири мирних жителі, в тому числі двоє дітей. Про це з посиланням на місцеві моніторингові групи повідомляють західні інформаційні агентства, повідомляє "Радіо Свобода".

За даними ЗМІ, це найпотужніший авіаудар за останній місяць. Він був завданий наступного дня після переговорів щодо ситуації в Ідлібі. У них брали участь президенти Ірану, Туреччини та Росії. Раніше ці країни уклали договір про узгодження дій на час військової операції в Сирії.

Як зазначає видання, Москва і Тегеран - ключові союзники сирійського лідера Башара Асада. Вони виступають за наступ на Ідліб і заявляють, що в провінції перебувають джихадисти. Тим часом президент Туреччини Реджеп Ердоган побоюється чергового напливу біженців у свою країну. Вчора він заявив, що наступ закінчиться гуманітарною катастрофою і ще більшим кровопролиттям.

Міжнародне співтовариство побоюється, що Москва і Дамаск можуть зробити в Ідлібі хімічну атаку. Міноборони Росії в свою чергу повідомило, що ісламісти мають намір вчинити провокацію із застосуванням хімічної зброї проти мирних громадян. США і Франція попередили про сильний удар у відповідь.

Ідліб - остання провінція Сирії, значна частина якої перебуває під контролем різних ісламістських угруповань і сирійської збройної опозиції. Росія і Іран надають військову підтримку Асаду. За даними Сирійської наглядової ради з прав людини, 4 вересня ВКС Росії провели в Ідлібі близько 30 бомбардувань. Турецьке державне агентство Anadolu повідомляє, що російські винищувачі і бомбардувальники завдають ударів як по житлових районах, так і по позиціях збройної опозиції.

Голова МЗС РФ Сергій Лавров пояснив авіаудари тим, що в Ідлібі "сконцентровані кілька десятків тисяч екстремістів на чолі із забороненим в Росії терористичним угрупованням "Джебхат ан-Нусра".

В Ідлібі зараз живе до трьох мільйонів осіб, в тому числі близько 1 млн дітей: багато хто з них були "витіснені" сирійською армією з інших районів Сирії. В ООН висловлювали побоювання, що в результаті бою за Ідліб до 800 тисяч людей можуть втратити свої оселі і стати біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram