ГоловнаСвіт

Росія, Іран і Туреччина не змогли домовитися про припинення вогню в Сирії

Переговори пройшли в Тегерані.

Росія, Іран і Туреччина не змогли домовитися про припинення вогню в Сирії
Жертвы химатаки в городе Хан Шейхун, провинция Идлиб, Сирия.
Фото: Military.com

На саміті в Тегерані у п'ятницю, 7 вересня, Росії, Ірану та Туреччині не вдалося домовитися про єдиний підхід стосовно ставлення до майбутнього наступу сирійських урядових військ у провінції Ідліб.

У підсумковій декларації зустрічі не йдеться про якісь конкретні дії, повідомляє Німецька хвиля.

У заяві президентів трьох країн Володимира Путіна, Хассана Рухані та Реджепа Таїпа Ердогана, сформульованій загальними фразами, йдеться лише про рішучість захищати цивільне населення і покращувати гуманітарну ситуацію, а також про намір продовжувати військові операції проти терористів "Джабхат ан-Нусрі" та "Ісламської держави". Судячи із заяв, які зробили на саміті Путін, Ердоган і Рухані, вони не змогли зблизити свої позиції щодо ситуації в Ідлібі, зазначає агентство dpa. Так, Ердоган домагався включення в текст спільної підсумкової заяви положення про перемир'я, тоді як Росія та Іран наполягли на продовженні військових дій проти терористів.

Ердоган застеріг від "бійні" в Ідлібі. За його словами, наступ на провінцію призведе до катастрофи, кровопролиття і величезної гуманітарної трагедії". Росія, Іран і Туреччина, які є гарантами створеної торік зони деескалації, не повинні допустити нової хвилі насильства в Сирії, сказав Ердоган. На його думку, наступ на Ідліб може призвести до колапсу політичного процесу в країні.

Путін, своєю чергою, зауважив, що згадка перемир'я була б бажаною, проте представники збройної сирійської опозиції, як і представники "Джабхат ан-Нусрі" та ІД не беруть участь в саміті, а його учасники не можуть гарантувати, що ті перестануть стріляти і запускати дрони з бомбами. Провінція Ідліб на півночі Сирії та межує з Туреччиною. Влада в Анкарі побоюється, що військові дії в цьому регіоні, де перебуває близько 3 мільйонів цивільного населення, призведуть до нової хвилі біженців. Туреччина вже прийняла близько 3,5 мільйона сирійських біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram