ГоловнаСвіт

Представник РПЦ звинуватив патріарха Варфоломія в єресі

У Московському патріархаті не можуть "з цим існувати, залишаючись єдиною церквою".

Представник РПЦ звинуватив патріарха Варфоломія в єресі
Фото: romfea.gr

У Москві вважають неприйнятною заяву патріарха Варфоломія про привілеї Константинополя вирішувати міжправославні проблеми. Йдеться про прохання України надати їй право на створення помісної Церкви, повідомляє Немецкая волна.

Член синодальної Біблійно-богословської комісії Московського патріархату протоієрей Андрій Новіков назвав єрессю виступ патріарха Варфоломія на Синаксисі - Архієрейському соборі Константинопольського патріархату.

За його словами, висловлювання Варфоломія про винятковість Константинопольського патріархату і його особливі права верховної юрисдикції над всією церквою повторюють римсько-католицькі погляди на виняткову роль Папи в церкві, тому є "абсолютною, чистою єрессю". При цьому Новіков зазначив, що в промові патріарха Варфоломія зібрано те, про що говорили і раніше різні константинопольські богослови, починаючи з Середніх століть. Однак, за його словами, такі міркування побутували раніше на рівні думок окремих ієрархів, а тепер це мова на Синаксисі, яку "ніхто не опротестував", тобто озвучена патріархом точка зору стала соборною.

На думку представника РПЦ, в Московському патріархаті не можуть "ставитися до цього терпимо", як не можуть "з цим існувати, залишаючись єдиною церквою".

Патріарх Варфоломій на архієрейському соборі, що завершився в середу в Стамбулі, заявив, що Константинопольський (Вселенський) патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу.

Він також зазначив, що Константинопольська церква прагне "до єдності і стабільності православ'я, до загального церковного свідченням". "Вселенський патріархат, будучи відповідальним за збереження єдності, а також координацію міжправославних відносин і всеправославних ініціатив, здійснює це святе служіння в православному світі, сумлінно дотримуючись непорушних еклезіологічних і канонічних принципів традиції наших батьків", - сказав патріарх.

Нагадаємо, в квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися намісники УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській Церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram