ГоловнаСвіт

Франція, Німеччина, Канада і США звинуватили в отруєнні Скрипалів Росію

Лідери цих країн "майже напевно впевнені", що двоє підозрюваних служать у ГРУ.

Франція, Німеччина, Канада і США звинуватили в отруєнні Скрипалів Росію
Фото: EPA/UPG

Франція, Німеччина, США і Канада підтримали висновки Великобританії про результати розслідування замаху на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в Солсбері.

Про це йдеться в спільній заяві цих країн, опублікованій на сайті британського уряду.

У заяві йдеться, що лідери країн "майже напевно впевнені", що двоє підозрюваних у замаху служать в Головному управлінні Генштабу Збройних сил РФ (ГРУ).

Також вони закликали Росію забезпечити повне розкриття програми в розробці нервово-паралітичної речовини "Новичок".

"Ми наполегливо закликаємо Росію забезпечити повне розкриття своєї програми "Новичок" Організації із заборони хімічної зброї. І ми закликаємо тих, у кого є інформація про напад в Солсбері 4 березня, а також про подальше отруєння в Еймсбері, виступити перед владою Британії. Ми повністю впевнені в британській оцінці, що обоє підозрюваних були офіцерами російської військової розвідки, відомої як ГРУ, і що ця операція майже напевно була схвалена на вищому урядовому рівні. Ми вже зробили спільні дії для припинення діяльності ГРУ шляхом найбільшого в історії колективного вислання незаявлених співробітників розвідки", - йдеться в заяві.

Раніше Україна також заявила, що солідарна з Великобританією з приводу розслідування "справи Скрипалів".

Нагадаємо, колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їхнє нинішнє місцеперебування тримається в таємниці.

Лондон звинувачує Москву в організації замаху на Скрипалів. Москва категорично відкидає ці звинувачення.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння. При цьому російська влада пояснень щодо "Новичка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новичок" робили в Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні Скрипалів - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. У зв'язку з появою нових даних у справі, делегація Великобританії звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням провести засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram