ГоловнаСвіт

В Індії скасували кримінальне покарання за гомосексуалізм

Заборона одностатевих зв'язків проіснував у країні протягом 157 років.

В Індії скасували кримінальне покарання за гомосексуалізм
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Індії скасував 377 статтю Кримінального кодексу, яка карала громадян за сексуальні зв'язки, що "суперечать природі людини", позбавленням волі на термін до 10 років.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У четвер, 6 вересня, п'ятеро членів Верховного суду одностайно ухвалили, що ця стаття використовувалася для "пригноблення і дискримінації представників ЛГБТ-спільноти".

"Будь-які відносини між двома дорослими людьми будь-якої орієнтації, засновані на взаємній згоді, не можуть бути неконституційними", - заявив верховний суддя Діпак Місра.

Статтю 377 скасували після надходження у Верховний суд низки петицій від громадян і правозахисних груп, які закликали внести зміни в закони. Хоча випадків судового покарання гомосексуалів в Індії відносно мало, ця норма, на думку правозахисників, використовувалася поліцією для тиску на ЛГБТ-спільноту і порушувала фундаментальні права людини.

Законодавча заборона гомосексуальних зв'язків проіснувала в Індії протягом 157 років.

Нагадаємо, торік на Тайвані Конституційний суд визнав незаконною чинну в країні заборону на одностатеві шлюби і зобов'язав владу протягом двох років змінити законодавство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram