ГоловнаСвіт

Франція готова повторити удар по Сирії в разі застосування хімзброї

В Ідлібі починається військова операція військ Асада.

Франція готова повторити удар по Сирії в разі застосування хімзброї
Фото: EPA/UPG

Командувач французької армії Франсуа Лекуантр у четвер заявив, що збройні сили країни готові завдати ударів по об'єктах у Сирії, якщо там буде застосовано хімічну зброю під час наступу на провінцію Ідліб.

Про це пише Reuters.

Лекуантр повідомив журналістам, що, згідно з його прогнозами, останні осередки спротиву "Ісламської держави" в Іраку і Сирії ліквідують до кінця листопада.

Увечері у вівторок 4 вересня російські та сирійські літаки почали бомбити об'єкти в сирійській провінції Ідліб і в північних районах провінції Хама. Голова МЗС РФ Сергій Лавров пояснив авіаудари тим, що в Ідлібі "сконцентровані кілька десятків тисяч екстремістів на чолі з терористичним угрупованням "Джебхат ан-Нусра".

Раніше представники ЄС і США неодноразово висловлювали занепокоєння з приводу військової операції із захоплення Ідлібу, яку готував президент Сирії Башар Асад. На їхню думку, вона могла призвести до великих жертв серед мирного населення. Міноборони США і радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон попередили про "рішучу відповідь" США сирійському уряду, якщо в Ідлібі буде застосовано хімічну зброю.

В Ідлібі зараз живе до трьох мільйонів осіб, у тому числі близько мільйона дітей: багатьох "витіснила" сирійська армія з інших районів Сирії. В ООН висловлювали побоювання, що в результаті бою за Ідліб до 800 тисяч людей можуть втратити свої оселі і стати біженцями.

Нагадаємо, 7 квітня хімічна атака в Думі привела до загибелі щонайменше 70 осіб. Понад 500 постраждалих були доставлені в медичні пункти з ушкодженнями дихальних органів, отриманими внаслідок впливу хлору.

Після нападу на цивільне населення Думи авіація США, Великобританії і Франції завдала ударів по військових об'єктах урядових сил Сирії.

Президент Сирії Башар Асад і російські офіційні особи неодноразово висловлювали сумніви в тому, що хімічна атака дійсно була, і називали постановкою відеозапис, що підтверджував її.

Зазначимо, наприкінці червня ОЗХЗ отримала нові повноваження від держав, що входять до складу цієї організації. Зокрема, ОЗХЗ тепер може називати відповідальних за застосування хімічної зброї. Колишні повноваження дозволяли говорити тільки про встановлений факт застосування, але не про відповідальність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram