ГоловнаСвіт

У Росії 1,2 тис. кандидатів у депутати повідомили, що мають судимість

Найчастіше - за крадіжку та побої, але є й засуджені за захоплення заручників і підробку виборчих документів.

У Росії 1,2 тис. кандидатів у депутати повідомили, що мають судимість
Фото: primechaniya.ru

Майже 1,2 тис. осіб із 52,2 тис., які висунулися на регіональні і муніципальні вибори в Російській Федерації 9 вересня, повідомили про свою судимість, у тому числі зняту і погашену.

Про це повідомляє РБК, який проаналізував дані ДАС "Вибори".

Серед представників "Єдиної Росії" про судимість повідомили 1,5% кандидатів (близько 400 осіб). Найбільше судимостей у самовисуванців - близько 4,6% (389 осіб). Судимих кандидатів від КПРФ - 3,5% (141 осіб), від "Яблука" - 3,4% (сім осіб), від "Родіни" - 3% (18 осіб).

Найчастіші злочини, за які були засуджені кандидати в депутати, - крадіжки (кожен п'ятий із судимістю), побої і навмисне заподіяння шкоди здоров'ю різного ступеня тяжкості (кожен десятий із судимістю), хуліганство (майже 9% від усіх висунутих кандидатами із судимістю).

62% кандидатів повідомили, що їх судимість погашена, 17% розповіли, що вона знята. Приблизно 20% кандидатів не вказали статус судимості.

Відзначається, що п'ятеро кандидатів раніше були засуджені за ст. 141 КК РФ і 142 КК РФ (перешкоджання здійсненню виборчих прав або роботі виборчих комісій і фальсифікація виборчих документів, документів референдуму). Трьом з них виборчкоми відмовили в реєстрації, а двох від "Єдиної Росії" і одного самовисуванця до участі у виборах допустили.

Також серед претендентів у депутати облради Іванівської області - пенсіонер, засуджений за крадіжку "з одягу, сумки чи іншої ручної поклажі" (судимість погашена). За цією ж статтею були судимі ще кілька кандидатів у муніципальні представницькі органи.

У закзбори Ульяновської області зареєстровано кандидата, який мав зняту судимість за захоплення заручника.

Нагадаємо, в лютому в Іспанії депутата Держдуми РФ Владислава Резніка попросили засудити до 5,5 років в'язниці і €100 млн штрафу у справі про "російську мафію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram