ГоловнаСвіт

На всіх нових німецьких автомобілях тепер є запчастини з України, - посол

Частка комплектуючих для автомобілів з України в Німеччину становить 25% усього українського експорту.

На всіх нових німецьких автомобілях тепер є запчастини з України, - посол
Фото: pinoytutorial.com

У Німеччині немає жодного нового легкового автомобіля без запчастини з України.

Про це в інтерв'ю LB.ua сказав посол України в Німеччині Андрій Мельник.

«Тобто зараз у Німеччині немає жодного нового легкового автомобіля, на якому не було б хоча б однієї запчастини, деталі або елемента, який не виготовлений і поставлений з України», - сказав посол.

Перелік асортименту, за його словами, дуже довгий: починаючи від шкіряного покриття для сидінь, обігрівачів для керма і кабельних систем до складніших систем електроніки, які виготовляють просто під Києвом, у Переяслав-Хмельницькому.

Товари для німецького автопрому тепер становлять найбільшу частку українського експорту до Німеччини - майже 25%.

На другому і третьому місцях також готова або напівготові продукція: перш за все текстильні вироби (костюми, наприклад). Стосовно продовольства, то Україна є найбільшим експортером меду в ЄС уже тривалий час (і в Німеччину зокрема), при цьому наша квота вичерпується 6 січня, а 7-8 січня виробники повинні платити мито. «Але все одно вони постачають - тому що вигідно. Хоча через квоти все більше продукції переробляється», - сказав дипломат.

«Тобто виходить, що більше половини всього українського експорту з України в Німеччину - це вже готова конкурентоспроможна продукція», - підкреслив посол.

Відповідаючи на питання, з якими проблемами стикається німецький бізнес в Україні, Мельник вказав нестачу робочої сили, залізничних вагонів, а також невирішеність питання з власністю на землю (зокрема безлад у реєстрах землі).

При цьому німецькі бізнесмени не скаржаться на такі типові раніше проблеми, як відшкодування ПДВ, проблеми на митниці, а також у судах.

«Загалом статистика українського-німецької ТПП показує, що більш ніж 70-80% німців, які працюють в Україні, загалом оптимістично оцінюють макроекономічну ситуацію. І оптимістично дивляться в майбутнє, не збираються зменшувати свою присутність, а навпаки, збираються інвестувати ще більше», - розповів посол України в Німеччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram