ГоловнаСвіт

Рівень інфляції в Туреччині побив 15-річний рекорд

У серпні споживчі ціни зросли майже на 18%.

Рівень інфляції в Туреччині побив 15-річний рекорд
Фото: EPA/UPG

Рівень інфляції в Туреччині перевищив показник 2003 року. У серпні цього року споживчі ціни в середньому зросли на 17,9% порівняно з попереднім місяцем.

Про це повідомляє AFP. 15 років тому в Туреччині була зафіксована інфляція у 15,85%. Відтоді цей показник не піднімався вище за цю позначку аж до літа 2018 року.

За даними турецького управління статистики, найбільше зросли ціни на транспорт - на 27,3%. Продукти харчування та безалкогольні напої здорожчали на 19,75%.

Рейтингові агентства закликали Центробанк Туреччини підвищити відсоткові ставки, щоб нівелювати негативний вплив різкого стрибка інфляції, однак регулятор відмовляється це робити.

Раніше рейтингові агентства S&P Global Ratings та Moody's знизили рейтинги Туреччини на тлі різкого ослаблення нацвалюти - ліри. S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг в іноземній валюті Туреччини до "B+" з "BB-". Прогноз - "стабільний".

Інфляція в Туреччині, за оцінками S&P, досягне піку на рівні 22% протягом наступних чотирьох місяців і опуститься нижче за 20% тільки до середини 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram