ГоловнаСвіт

Голова МЗС Франції вважає, що Асад виграв війну в Сирії, але не виграв мир

Мир у Сирії неможливий без політичного вирішення питання за підтримки міжнародних посередників.

Голова МЗС Франції вважає, що Асад виграв війну в Сирії, але не виграв мир
Фото: gouvernement.fr

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан вважає, що президент Сирії Башар Асад переміг у військовому конфлікті у країні, але поки що не домігся миру.

Про це він заявив в ефірі радіостанції France Inter, передає Deutsche Welle.

"Асад виграв війну - ми повинні це визнати. Але він не виграв мир", - сказав політик.

Ле Дріан пояснив, що мир у Сирії неможливий без політичного вирішення питання за підтримки міжнародних посередників. На його думку, встановленню миру в країні не буде сприяти навіть взяття урядовими військами під контроль провінції Ідліб.

Міністр також повідомив, що Франція у вересні має намір на майданчику Генасамблеї ООН просувати мирне вирішення сирійської проблеми, вона вже залучена в переговори з Росією, Туреччиною та Іраном. Разом із тим він нагадав про загрозу дій у відповідь, якщо сирійська сторона піддасться "спокусі" застосувати хімічну зброю в Ідлібі.

"Ми продовжимо діяти таким чином, якщо побачимо підтверджені випадки нового застосування хімічної зброї", - сказав дипломат.

Нагадаємо, військовий конфлікт між режимом Асада і різними угрупованнями його супротивників, а також терористичними формуваннями триває з 2011 року. У результаті військових дій загинули сотні тисяч людей. Понад 5 млн сирійців були змушені покинути країну.

14 квітня США спільно з Великобританією і Францією завдали ударів по Сирії у відповідь на хімічну атаку в місті Дума, відповідальність за яку захід поклав на урядові війська Асада.

Днями також стало відомо, що США готові завдати удару по Сирії, якщо сили Асада використають хімзброю для повернення Ідлібу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram