ГоловнаСвіт

У Словаччині до лику блаженних зарахували дівчину, яку вбив радянський солдат

16-річна Анна Колесарова була вбита в листопаді 1944 року.

У Словаччині до лику блаженних зарахували дівчину, яку вбив радянський солдат
Фото: Радио Свобода

У словацькому місті Кошице близько 30 тисяч вірян-католиків 1 вересня взяли участь у церемонії беатифікації (зарахування до лику блаженних) Анни Колесарової - дівчини, вбитої під час Другої світової війни радянським солдатом за відмову вступити з ним в інтимний зв'язок.

Представник Ватикану Джованні Анджело Беччу назвав Колесарову "мученицею, яка віддала своє життя Христу, щоб зберегти чистоту", передає Радіо Свобода.

16-річна Анна Колесарова була вбита в місті Висока-над-Угом на сході Словаччини в листопаді 1944 року. Боєць Червоної армії, ім'я якого залишилося невідомим, як стверджують, застрелив дівчину на очах її рідних. Історія Колесарової набула розголосу в її рідному краї, а її могила стала місцем паломництва католицької молоді.

Виступаючи на церемонії беатифікації, представники церкви зазначили, що історія Анни Колесарової змушує задуматися і про ті приниження, які нерідко відчувають молоді жінки в сучасному світі. Водночас, у зв'язку з беатифікацією Колесарової на адресу Католицької церкви звучить і критика - її звинувачують у неналежному ставленні до жертв зґвалтувань, у постановці неправильної, як стверджують критики, моральної дилеми вибору між збереженням життя і цнотливістю.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram