ГоловнаСвіт

Польський інститут нацпам'яті розмалювали написами на підтримку історика Купріяновича

Кілька днів тому історика звільнили з цієї установи.

На будівлі Інституту національної пам'яті Польщі у Варшаві з'явилися графіті на підтримку Григорія Купріяновича. Фото написів у Facebook опублікував український історик і журналіст у Польщі Ігор Ісаєв .

Графіті виконані червоною фарбою. Один з написів означає: "За доктора Купріяновича", інший - "Ви ганьбите Польщу", ще один - "Шарек, брехун, історія тебе осудить".

Фото: Igor IsajewFacebook

Фото: Igor IsajewFacebook

Раніше 30 серпня українського історика і главу української спільноти в Любліні Григорія Купріяновича звільнили з Інституту національної пам'яті Польщі. Він отримав листа про звільнення без пояснення причин.

У серпні окружна прокуратура Замостя Люблінського воєводства почала розслідувати висловлювання Купріяновича під час виступу 8 липня в селі Сахринь на заході з вшанування пам'яті українців, убитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році. Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав виступ історика "провокацією", за яку його треба притягнути до кримінальної відповідальності за статтею Кримінального кодексу Польщі "Про презирство до польського народу".

25 серпня Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Польща припинила кримінальне переслідування Купріяновича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram