ГоловнаСвіт

Єпископати різних країн підтримали Папу Франциска після звинувачень у приховуванні педофілів

Раніше колишній нунцій США закликав Святішого Отця зректися престолу.

Єпископати різних країн підтримали Папу Франциска після звинувачень у приховуванні педофілів
Франциск I рядом со скульптурами Алехандро Мармо «Христос-рабочий» и «Богоматерь Лухана» в летней резиденции Папы в Кастель-Ганд
Фото: artnet.com

Єпископські конференції Латинської Америки, США та Іспанії висловили Папі Франциску підтримку після публікації документа колишнього нунція в США Карло Марії Вігано, який звинуватив понтифіка у приховуванні випадків педофілії у церкві - і закликав Святішого Отця зректися престолу. Про це повідомляє Vatican News.

"У ці нелегкі дні ми висловлюємо Папі нашу братську любов, у той час як відкрита рана зловживань вимагає від нас твердості і рішучості у пошуку правди і справедливості", - написав президент єпископату США кардинал Деніел ДіНардо.

Архиєпископ Філадельфії Чарльз Шап'ю і єпископ Фінікса Томас Олмстед зі свого боку пишуть, що у них немає ніяких даних про викладених Вігано факти, і відгукуються про цього ієрарха позитивно.

Єпископ Сан-Дієго Роберт Макелрой стверджує, що свідчення Вігано спотворюють факти, а його нападки на Папу Франциска пояснюються неприязним ставленням до нього і до його вчень.

Колишній посол Ватикану в США Карло Марія Вігано звинуватив главу Римсько-католицької церкви в тому, що він тривалий час не вживав жодних заходів щодо кардинала Теодора МакКарріка, якого звинувачують в педофілії. Зокрема, Вігано стверджує, що ще в 2013 році він говорив понтифіку про підозри щодо Маккаріка.

Журналісти під час повернення понтифіка з Ірландії в Рим попросили його прокоментувати звинувачення, висловлені Вігано. Папа Франциск відповів, що він не скаже і слова у відповідь на 11-сторінковий відкритий лист архієпископа.

"Я щиро вам скажу те, що я повинен сказати вам і всім, кого цікавить це питання. Уважно прочитайте лист і судіть про нього самі. Я не скажу і слова у відповідь на нього. Я думаю, що заява [архієпископа] говорить сама за себе", - сказав понтифік.

Відставку МакКарріка Папа прийняв у липні, після офіційного висновку Нью-Йоркської єпархії про його винність в зловживанні неповнолітнім. Раніше Папа Франциск розпорядився про припинення його публічного служіння.

Під час візиту в Ірландію Папа Римський пообіцяв викорінити педофілію у церкві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram