ГоловнаСвіт

У США висунули звинувачення лобістові "Опозиційного блоку"

Одним з головних клієнтів Петтена був відомий український олігарх, ім'я якого не розкривається.

У США висунули звинувачення лобістові "Опозиційного блоку"
Фото: Твиттер

Федеральна прокуратура США 31 серпня пред'явила звинувачення Семюелу Петтену, діловому партнеру українсько-російського консультанта Костянтина Килимника, який проходить у справі Пола Манафорта. Сам Петтен визнав себе винним на судовому засіданні, яке пройшло в федеральному суді Вашингтона. Ще він погодився співпрацювати зі звинуваченням, повідомляє Голос Америки.

Петтена звинувачують в тому, що він не зареєструвався як іноземний агент, в той час як він лобіював інтереси української політичної партії. Петтен порушив вимоги закону "Про реєстрацію іноземних агентів" за просування інтересів українського "Опозиційного блоку" з 2014 по 2018 роки. При цьому він не повідомляв американській владі про цю діяльність.

В матеріалах звинувачення йдеться, що Петтен і Килимник заснували в лютому 2015 року консалтингове агентство Begemot Ventures Ltd LLC. Воно досі перебуває в списку діючих компаній, згідно з даними корпоративного реєстру Вашингтона, з'ясували в Reuters.

Прокуратура стверджує, що компанія Петтенна незаконно отримала більш як $1 млн за роботу на депутатів від партії "Опозиційний блок". Розрахунки проходили через якийсь кіпрський банк. Його назва не наводиться. Одним з головних клієнтів Петтена був відомий український олігарх. Його ім'я в матеріалах суду також не розкривається.

Сам Петтен і його адвокат не відповіли на прохання Reuters прокоментувати висунуті прокурором обвинувачення.

Кримінальну справу проти Петтена порушили, на прохання команди спецпрокурора США Роберта Мюллера, генпрокурор округу Колумбія і підрозділ національної безпеки Міністерства юстиції США.

Порушення вимог закону "Про реєстрацію іноземних агентів" - кримінальний злочин в США, максимальний термін покарання за нього - тюремне ув'язнення на термін до п'яти років.

Українсько-російський політконсультант Костянтин Килимник довгий час був бізнес-партнером Пола Манафорта, якого минулого тижня суд у Вірджинії визнав винним в банківському і податковому шахрайстві. У червні влада США висунула Килимнику і Манафорту звинувачення в чиненні тиску на свідків.

Вирок Петтену поки що не винесли. Суд не став його заарештовувати, однак бізнесменові заборонили виїжджати за межі федерального округу Колумбія без повідомлення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram