ГоловнаСвіт

Росія тестує нові способи блокування сайтів, - Reuters

Випробування Deep Packet Inspection (DPI) призначені для глибокого аналізу мережевих пакетів, їх розпізнавання і блокування.

Росія тестує нові способи блокування сайтів, - Reuters
Роскомнадзор за добу заблокував 16 мільйонів IP-адресів для боротьби з месенджером Telegram
Фото: info.sibnet.ru

Росія тестує нову технологію для ефективного блокування месенджера Telegram й інших ресурсів, які потрапили під заборону. Про це повідомляє московський офіс агентства Reuters із посиланням на документ, копія якого має агентство.

Тестування проводить комісія, до складу якої входять представники ФСБ, Роскомнагляду і Міністерства зв'язку Росії. Лабораторні випробування нових систем аналізу та фільтрації трафіку проходять із 6 серпня.

Антон Пінчук, співвласник НТЦ Протей, що випускає системи фільтрації трафіку, підтвердив факт випробувань, але сказав, що його компанія відмовилася від участі. "Завдання було поставлене масштабне, а терміни для підготовки зовсім невеликі. У рамках випробувань на мережі Ростелекому від DPI хотіли розпізнавання і можливості блокування практично всіх відомих мережевих протоколів на каналі більш ніж в 1 Тбіт/с. Наша DPI успішно працює на мережах багатьох операторів зв'язку, але під більш конкретні завдання", - повідомив Пінчук.

За словами підприємця, конкретних комерційних пропозицій від Роскомнагляду для кращої за підсумками тестування DPI не озвучували, але "ідея відомства полягає в тому, щоб знайти ефективне рішення для аналізу, фільтрації і блокування, яким можна було б оснастити мережі операторів по всій країні". Раніше заступник голови Мінзв'язку Росії Олексій Волін визнав неможливою повне блокування Telegram, як і будь-яких інших ресурсів в інтернеті, і назвав це "даністю, з якою треба жити".

Нагадаємо, у квітні 2018 року Таганський суд Москви задовольнив позов Роскомнагляду про блокування Telegram у Росії у зв'язку з відмовою надати ключі для дешифрування повідомлень користувачів. З того часу месенджер у Росії офіційно блокують. Це призвело до порушень у роботі банків, онлайн-магазинів, соцмереж та інших сервісів.

Цього тижня Telegram повідомив, що згоден передавати деякі дані користувачів правоохоронцям (IP-адресу і номер телефону) за запитом суду, однак це не стосується запитів російських спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram